Γκέτο κράτησης προσφύγων: Ολοταχώς σε τραγωδία

Βαδίζουμε ολοταχώς σε τραγωδία στο Προσφυγικό

Ο δρόμος που έχει επιλέξει η κυβέρνησης της ΝΔ στην διαχείριση του οξύτατου προβλήματος του προσφυγικού μας οδηγεί μαθηματικά σε τραγωδία.
Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αποδεχτεί τις επαίσχυντες συμφωνίες για την ουσιαστική φυλάκιση των προσφύγων στη χώρα μας και την μετατροπή των νησιών σε γκέτο κράτησης, βαδίζει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Έναν δρόμο που χαρακτηρίζεται τόσο από στοιχεία ανθρώπινου δράματος όσο και από στοιχεία πολιτικής εξαχρείωσης.

Διολισθαίνοντας σε πρακτικές απανθρωπιάς και ρητορικής μίσους, έχουμε το πλωτό φράγμα στο Αιγαίο που "ευελπιστεί" να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας εισόδου προσφύγων στις Ελληνικές θάλασσες.

Από την άλλη έχουμε τις εξαγγελθείσες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, (Τελικά βλέπετε ότι σαν θέλει μια κυβέρνηση να ασκήσει εξουσία, δεν στέκεται μήτε την σταματά τίποτα από εκείνα που επικαλείται ως προσκώμματα σε άλλες περιπτώσεις), οι οποίες ανοίγουν και νέα Γκέτο εξαθλίωσης στα νησιά, τα οποία, κατ' ουσίαν μετατρέπονται σε φυλακές.

Προσφυγόπουλα στα σίδερα της φυλακής


Ακόμα και να δεχτεί κάποιος την πολιτική τόσο του ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα, όσο και της ΝΔ σήμερα, γεννάται η απορία, "Γιατί όλα τα κέντρα στα νησιά;" 

Η Απάντηση αποκαθηλώνει κάθε είδους ηθικής στην πολιτική σκέψη και ξεγυμνώνει κοινωνικά και ανθρωπιστικά αυτούς που αποφάσισαν. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι το "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ". Δεν νοιάζονται για τίποτα άλλο! Τρέμουν στην ιδέα η κοινωνική αναστάτωση, αυτήν την αναστάτωση που οι ίδιοι καλλιεργούν, υποθάλπτουν, προάγουν, να απλωθεί και στην ενδοχώρα. Έτσι, έχουν επιλέξει να "χάσουν" τις ακριτικές κοινωνίες των νησιών θεωρώντας ότι θα περιορίσουν την έκταση του πολιτικού κόστους.

Όμως οι φασίζουσες φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ, η απάνθρωπη ρητορική των στελεχών της σε όλα τα επίπεδα, οι χυδαίες δηλώσεις κτηνωδίας από διάφορες παρακμιακές τηλεοπτικές περσόνες, έχουν ανοίξει το δρόμο να οργανώνονται στα νησιά, ασύδοτες, φασιστικές συμμορίες, έτοιμες για όλα.

Δεν υπάρχει διέξοδος σε αυτές τις επιλογές. Όλα οδηγούν σε μεγάλη τραγωδία. Σε αίμα, σε ανθρώπινες ζωές. Είναι δεδομένο με μαθηματική ακρίβεια ότι η κυβέρνηση οδηγεί το ζήτημα σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια και είναι πλέον υπόλογη σε ότι συμβεί.

Θα ρωτούσε κανείς για λύση:
Με αυτές τις δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε. και της Τουρκίας λύση δεν υπάρχει. 
Λύση θα δοθεί με την μεταφορά των προσφύγων σταδιακά στην ενδοχώρα. Με χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων. Με το κλείσιμο των γκέτο. Με την καταγραφή και προώθηση των αιτημάτων ασύλου. Για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι της επιλογής τους.



Σχόλια

  1. Γιάννη μου καλημέρα. Συνήθως όταν το πρόβλημα δεν έχει λύση σκύβω το κεφάλι και απλά δεν μιλώ.
    Το μεταναστευτικό πρόβλημα, γιατί οι πρόσφυγες είναι λιγότεροι από τους μετανάστες, είναι το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζουν τα κράτη.
    Δεν με νοιάζει το χρώμα που κυβερνάει τη χώρα. Γιατί κανείς τπτ δεν μπορεί να κάνει. Εκατομμύρια ζουν στις χώρες των μεταναστών -προσφύγων. Και φεύγουν συνεχώς...Ο ΟΗΕ είχε προβλέψει μέχρι το 2030 θα συμβαίνει αυτό...αρα οι μισοί θα φύγουν από τα κράτη τους. Πού θα ζήσουν τόσα εκατομμύρια;
    Να δωθούν λες ταξιδιωτικά έγγραφα...να πάνε πού; Το ταξίδι της επιλογής τους είναι πχ η Γερμανία. Μπορεί να τους δεχθεί; Και αν ναι, θα πάψει να είναι η χώρα η ανεπτυγμένη σήμερα.
    Όσο για το άσυλο, είναι τόσο λίγοι οι αιτούντες άσυλο που δεν το λαβαίνω υπόψη. Δεν μπορεί η Ευρώπη και καμμιά χώρα να δεχθεί τόσο μεγάλο κύμα μεταναστών.
    Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο ζήτημα.
    Δεν ξέρω, δεν βλέπω λύση, αλλά στα νησιά ελέγχονται Γιάννη. Στα νησιά σε ελεγχόμενους χώρους δεν μπορούν εύκολα να φύγουν. Στα νησιά, που καταστράφηκαν δυστυχώς , μπορούν να ελεχθούν όσο γίνεται και να δέχονται τα χρήματα του ΟΗΕ. Αλλιώς τι; Πώς θα ζήσουν; Τους δίνεις ταξιδιωτικά εγγραφα και τους αφήνεις ελευθερους να βρουν χρήματα πώς; Να πάνε πού; Να ζήσουν πώς; Όσο για τα αναξιοπρεπή καταλύμματα, θα διαφωνήσω. Αξιοπρεπέστατα είναι αλλά τα καταντούν έτσι όπως τα βλέπουμε στην τηλεόραση για ευνόητους λόγους. Μόνο έτσι μπορούν και διαμαρτύρονται.
    Το πιο δύσκολο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια χώρα...
    Δεν ξέρω δεν βλέπω λύση.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να διαφωνήσω ότι είναι πλέον το θέμα του αιώνα. Και θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες σε κοινωνίες και σε πολιτική. Θυμίζει, αναλογικά, τις μεγάλες μετακινήσεις των λαών στα παλιά ιστορικά χρόνια.
      Δεν είναι λύση να γίνει η Ελλάδα χώρα "φυλακή". Οφείλουν και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μόνο η Γερμανία το έχει κάνει μετά την Ελλάδα. Κάτι κράτη, εκ του ασφαλούς, είναι εξοργιστικά απόντα.
      Η Τουρκία είναι τεράστιο πρόβλημα. Εκεί παίρνει φωτιά το ζήτημα. Και, όπως βλέπουμε, την χαϊδεύουν. Ας έχει αυταπάτες η κάθε Ελληνική κυβέρνηση ότι "την μαλώνουν". Τρίχες είναι αυτά. Το μακρύ χέρι των Αμερικάνων είναι στην περιοχή με κάθε κάλυμμα.
      Όσο για τα καταλύμματα. Δεν γίνεται 30.000 άνθρωποι να στιβαχθούν στη Μόρια. Θα μας γράψει η ιστορία για αυτό το αίσχος. Θα μείνουμε κάτι σαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα χυθεί αίμα εκεί.
      Τέλος είναι και το εξής: Αυτές οι χώρες, Ιράκ, Συρία, Λίβανος, Λιβύη, ήταν κάποτε κραταιές και δυνατές. Γιατί επέλεξαν να τις διαλύσουν; Τι προσέφερε η αποκατάσταση ...δημοκρατίας σε αυτές; Έφερε κάτι; Έλληνες επιστήμονες, εργάτες, εταιρείες δούλευαν στις χώρες αυτές με μεγάλα προνόμια στις κατασκευές. Σήμερα είναι ερείπια.
      Τι προσέφερε λοιπόν ο Ιμπεριαλισμός πέρα από το προσφυγικό;
      Σίγουρα δεν υπάρχει λύση εύκολη μήτε ανώδυνη. Πρέπει να γίνουν πολλά και να ανατραπούν άλλα τόσα.
      Άννα μου, τιμή μου η κατάθεση του προβληματισμού σου εδώ. Αλήθεια το λέω.

      Διαγραφή
    2. Φυσικά δεν είναι λύση να γίνουμε φυλακή ψυχών φίλε μου. Αλλά ποιος μας λαβαίνει υπόψη; Και τι να λάβει υπόψη; Τα 10 εκατομ που οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι; Όταν η Ευρωπ Στατιστική Υπηρεσία είπε ότι έχουμε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις σημαίνει ότι δημογραφικά σβήνουμε. Και επειδή ως οικονομία δεν μετράμε γιατί να μας λάβουν υπόψη; Θέλουν να γίνουμε φυλακή; Θα γίνουμε.
      Βεβαίως το θέμα είναι η Τουρκία των 70 και πλέον εκατομ με καίρια θέση η χώρα της και υποτελή λαό...βεβαίως δεν τη μαλώνουν και το ξέρουν οι ελλ κυβερνήσεις Γιάννη μου. Είμαι σίγουρη όλοι οι πολιτικοί μας το ξέρουν αλλά τι να πουν;
      Δεν είναι θέμα ιμπεριαλιστικό Γιάννη. Είναι θέμα κυριαρχίας και ελέγχου του πλούτου άλλων υποδεέστερων κρατών. Και αυτό δεν θα πάψει ποτέ. Από όλα τα ισχυρά κράτη είτε έχουν καπιταλισμό είτε σοσιαλισμό. Οπότε η όποια λογική και δίκαιη λύση είναι ουτοπία!
      Τώρα Μόρια να μην φτιάξουμε....φυσικά να μην φτιάξουμε. Και πού να τους βάλουμε; Και πού να τους στείλουμε; Και αίμα θα χυθεί όπου και αν πάνε αυτές οι ψυχές. Σίγουρο είναι, γιατί δουλειές δεν υπάρχουν και γιατί πιστεύουν όλοι αυτοί αυτό που πίστευαν παλιά για τις ΗΠΑ. Ότι το ευρώ κυλάει στους δρόμους της Ευρώπης.
      Εγώ δεν ξέρω τι εννοείς με το ''πολλά πρέπει να γίνουν'' γιατι΄δεν βλέπω να υπάρχει έστω μια λύση.
      Το επόμενο που είναι να μας προτείνουν είναι να πάρει κάθε οικογένεια---πόσες είμαστε; 2-3 εκατομ οικογένειες;--από έναν μετανάστη σπίτι της. Και οι πιο εύποροι περισσότερους. Ούτε Μόρια ούτε φυλακές. Φιλοξενείς ανθρώπους κατατρεγμένους, σωστά;
      Λοιπόν δεν μπορώ να αστειεύομαι με ένα θέμα που μας καίει.
      Δεν υπάρχει λύση και στο μέλλον θα τα βρούμε μπροστά μας...δυστυχώς.
      (Χρήματα υπάρχουν να ναυλωθούν πλοία να τους βάλουμε μέσα να τους πάμε στις ΗΠΑ Να δω τι θα κάνουν;)
      Τιμή δική μου Γιάννη μου...και μην το ξαναπείς
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
    3. Μην νομίζεις Άννα μου ότι και εγώ θεωρώ τη λύση στο τσεπάκι. Καθόλου. Με τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η χώρα το πρόβλημα θα μείνει να το διαχειριστούμε εμείς. Όμως η πολιτική μας ηγεσία, υποτελής μέχρι τέλους, δεν έχει θέσει καν όρους στην Ε.Ε. να πιέσει, να αξιώσει παρεμβάσεις, να ζητήσει στήριξη.
      Μπορεί να είμαστε 10χχ λαός αλλά η θέση της χώρας είναι τέτοια που τους καίει Άννα. Τους ζεματάει. Το βλέπεις με τα ΑΟΖ. Αλλά έχουμε ηγεσία να ασκήσει πίεση; Η Τουρκία πιέζει στα άκρα και τα πετυχαίνει. Αναλογικά και εμείς.
      Το θέμα δεν διεθνοποιείται, παραμένει δικό μας πρόβλημα και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας άχρηστης εξωτερικής μας πολιτικής.
      Σε ευχαριστώ πολύ για την συνεισφορά σε σκέψεις και αγωνίες.

      Διαγραφή
  2. Εκεί βομβαρδισμένοι, εδώ φυλακισμένοι,
    οι πρόσφυγες είναι της γης οι κολασμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλλική Αριστερά: Από μαζική ανατρεπτική δύναμη σε "τσόντα" του πολιτικού συστήματος. Μια θλιβερή παρακμή

Η υποτέλεια ως "εθνικό συμφέρον", συνώνυμο εθνικής τραγωδίας

Η ΑΠΟΧΗ στις ΕΚΛΟΓΕΣ κάνει τα χέρια των ΔΥΝΑΣΤΩΝ να τρίβονται από ΧΑΡΑ...