Κοινωνική κινηματική αντιπολίτευση. Ναι αλλά ποιος μπορεί; Οι πρώτες εκτιμήσεις.



Ήδη βαδίζουμε στον 2ο μήνα Κυβέρνησης Ν.Δ. με πρωθυπουργό ένα ακόμα "εκλεκτό" τέκνο της οικονομικής ολιγαρχίας αλλά και της οικογενειοκρατίας.

Τα πρώτα ψήγματα της κυβερνητικής πολιτικής, οι πιο έμπειροι, τα "μυριζόμαστε" στον αέρα:
Γενικευμένη επίθεση τα εργατικά δικαιώματα, Κρατική καταστολή, Εσμός σε φόντο γκρίζο στις κοινωνικές αντιλήψεις.

Συνεπώς και οι πρώτες κουβέντες για συγκρότηση μετώπου αντίστασης και κοινωνικής αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει.

ΠΡΩΤΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς ΑΦΕΛΕΙΣ:    Η δομική αντιπολίτευση δεν γίνεται μήτε στη Βουλή μήτε στα γραφεία των καναλιών!

Η Κοινωνική αντιπολίτευση θα γίνει σε επίπεδο Κινήματος. Στους χώρους δουλειάς και κοινωνικής δράσης.

Για πάμε τώρα να δούμε τι έχουμε σήμερα: 
Αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια το Κόμμα, που ο λαός "περιμένει" να σηκώσει την ασπίδα προστασίας απέναντι στην ένταση της επίθεσης που θα συνεχίσει η Ν.Δ. ως κυβέρνηση. Με λίγα λόγια η σημερινή κυβέρνηση θα πάρει την ήδη αντιλαϊκή σκυτάλη που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ να την ανεβάσει επίπεδο.

Μην μου αρχίσετε τώρα ορισμένοι να "μουρμουράτε" και να ρωτάτε για ποια αντεργατική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τέτοια γιατί θα σας θυμίσω ότι τον άθλιο Νόμο για την κήρυξη απεργίας στα συνδικάτα η "αγαπητή" κυρία Αχτσιόγλου τον ψήφισε! 

Για να κάνουμε τώρα μια καλοπροαίρετη κουβέντα για το τι είναι ικανός ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει ως αντιπολίτευση.
Πριν από αυτό θα σας κάνω πίσω μια ιστορική αναδρομή γιατί ξεχνάτε γρήγορα:

Δεξιά παλινόθρωση δεν είναι πρώτη φορά που είχαμε. Για πάμε λίγο στα 1990.

ΕΚΛΟΓΕΣ 8 Απρίλη 1990

Ο Πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, μετά από τρείς παρακαλώ αναμετρήσεις φτάνει το ποσοστό της ΝΔ στο δυσθεώρητο 46,2% και με 2 τσόντες βουλευτές γίνεται ....επιτέλους κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ κρατά το συμπαγές 40,7% και λειτουργεί ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακολουθούν τρία ολάκερα χρόνια στα οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να σαρώσει στο κοινωνικό πεδίο. Όμως εκεί συναντά τεράστιες αντιστάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ ελέγχει τα εργατικά συνδικάτα. Η ΠΑΣΚΕ έχει μηχανισμό, παρεμβάσεις, επιρροή, οργάνωση. Μαζί με την ΕΣΑΚ μια κοινωνική καταιγίδα αντίστασης πέφτει επάνω στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κορύφωση τι άλλο; το μεγάλο απεργιακό κίνημα στην ΕΑΣ! Το θυμάστε;

Κορύφωση της κοινωνικής αντίστασης ο μεγάλος ξεσηκωμός των χιλιάδων απεργών της ΕΑΣ το 1992, τότε που για μήνες, η Αθήνα ήταν θέατρο μαχών, συγκρούσεων, διαδηλώσεων, συναυλιών στήριξης. Τα θυμάστε όλα αυτά;

ΕΣΑΚ(ΚΚΕ) και ΠΑΣΚΕ(ΠΑΣΟΚ) σηκώνουν το βάρος της αντίστασης απέναντι στην πολιτική αυτή. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το θέμα της Μακεδονίας φτάσαμε που; μα εδώ:

ΕΚΛΟΓΕΣ 10 Οκτώβρη 1993

ΠΑΣΟΚ  46,9%  !!! 
ΝΔ           39,3%

Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην Κυβέρνηση θριαμβευτικά καθώς έχει προηγηθεί και η απόσχιση του Σαμαρά από την ΝΔ με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της Μακεδονίας. Όμως το "σκάψιμο" της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η κοινωνική αναταραχή.

Όσα ακολούθησαν είναι γνωστά. Τρία χρόνια Κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου. Κεντροαριστερή πολιτική ατζέντα. Ακολουθεί ο πολιτικός κατήφορος που φέρνει η επιδείνωση της υγείας του που επισφραγίζεται με το τέλος εποχής το 1996. 
Η ανάληψη της θέσης του πρωθυπουργού από τον Κώστα Σημίτη σηματοδοτεί την οριστική πολιτική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ σε νεοφιλελεύθερο συντηρητικό νεοδεξιό κόμμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:


  • Οι πρώτες προθέσεις Τσίπρα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν την στροφή του σε δεξιότερα κεντροαριστερά πλαίσια. Το αριστερό προφίλ του 2012 σύντομα θα αποτελέσει μακρινό παρελθόν.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, αποστεωμένος από τις ενεργές οργανωτικά συνιστώσες του στο χώρο της αριστεράς, σήμερα δεν υφίσταται στην ουσία ως οργανωμένο μαζικό κόμμα.
  • Οι επιρροές του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, στο οργανωμένο της κομμάτι είναι ανύπαρκτες. Ανυπαρξία στο συνδικαλιστικό κίνημα και ελάχιστες κατακερματισμένες παρουσίες στην Τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς ενότητα θέσεων και με πληθώρα εσωτερικής διχόνοιας.
  • Άρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε επίπεδο κινηματικής αντιπολίτευσης.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΩΠΑ:

  • Χώρος Πανεπιστημίων. Το θέμα του ΑΣΥΛΟΥ: Οι προθέσεις της κυβέρνησης εκδηλώθηκαν άμεσα με τον νομοσχέδιο κατάργησης του ασύλου. Οι πρώτες διαδηλώσεις έγιναν από το ΜΑΣ (ΚΝΕ) και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.
  • Οικονομία-Απολύσεις-Μέτρα φαλκίδευσης της Απεργίας: και εδώ θα είναι το επόμενο μέτωπο που ανοίγει η κυβέρνηση.

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ να οργανώσει τις πρώτες αντιστάσεις:

Ηλίου φαεινότερο ότι το κόμμα που θα κληθεί να σηκώσει την πρώτη οργανωμένη γραμμή άμυνας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική είναι το ΚΚΕ. Αυτό το αντιλαμβάνεται κάθε σκεπτόμενος πολίτης, ανεξάρτητα αν το ακολουθεί η όχι.
Σε αυτή τη φάση, ουδείς άλλος φορέας έχει τη δυνατότητα οργανωτικά να ηγηθεί μιας μαζικής άμυνας.

Το τι θα γίνει είναι το επόμενο ζητούμενο για το Εργατικό Λαϊκό Κίνημα σε όλα τα επίπεδα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλλική Αριστερά: Από μαζική ανατρεπτική δύναμη σε "τσόντα" του πολιτικού συστήματος. Μια θλιβερή παρακμή

Η υποτέλεια ως "εθνικό συμφέρον", συνώνυμο εθνικής τραγωδίας

Ο μύθος του σκοπούμενου ψεύδους ότι "Δεν υπάρχει αντιπολίτευση"