ΗΠΑ: Ο θανάσιμος διχασμός μιας διαλυμένης κοινωνίας.

 Τα πρόσφατα γεγονότα της εισβολής χιλιάδων ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Όσοι πιστεύουν ότι το "ντου" στο "άβατο" του "ναού" του πολιτικού συστήματος της μητρόπολης του καπιταλισμού, είναι ένα γραφικό ξέσπασμα κάποιων οπαδών ενός "τρελού" τέως προέδρου, θέλουν πολύ δουλειά στο μυαλό τους ή εσκεμμένα λένε ψέματα.


Η Αμερικάνικη κοινωνία και πολιτεία, έχοντας προ πολλού εγκαταλείψει το μεταπολεμικό New Deal, που είχε πολλά στοιχεία ή μάλλον ψήγματα "κοινωνικού κράτους" και Κεϋνσιανής πολιτικής, μεταλλάχτηκε ταχύτατα σε ένα κράτος άκρατου καπιταλισμού που δεν διστάζει να κουβαλά και να κυοφορεί έναν επίσημο κρατικό έρποντα φασισμό σε όλα τα επίπεδα της κρατικής οργάνωσης.

Οι "υπερασπιστές" της δημοκρατίας, οι "μαχητές κατά της τρομοκρατίας" και άλλα τέτοια φανταχτερά, είναι αδύνατον πλέον να κρύψουν τους τόνους των περιττωμάτων και των σκουπιδιών του πολιτικού τους συστήματος  "κάτω από το χαλί".

Η άκρατη φτώχεια τεραστίων τμημάτων του πληθυσμού, η πλήρης διάλυση κάθε κοινωνικού συντεταγμένου κράτους, η ανυπαρξία συστημάτων διοίκησης και κοινωνικής πολιτικής, το φυλετικό μίσος, η δικαιοσύνη "παράρτημα" κάθε εκτρωματικής έκφρασης αδικίας, όλα αυτά πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν.

Μπορεί ο φασισμός στις ΗΠΑ να μην έχει την "σοβαρή εσάνς" της Δυτικής Ευρώπης αλλά προχωρεί ένα ακόμα βήμα μακρύτερα και επιθετικότερα από αυτόν. Είναι οπλισμένος σαν αστακός και περιφέρεται με αδίστακτους δολοφόνους στο δρόμο. Δολοφονεί και στη συνέχεια αθωώνεται.

Οι ΗΠΑ θυμίζουν έντονα την αρχαία Ρώμη στην εποχή της αποσύνθεσης και της παρακμής. Και τότε ένα "ιμπέριουμ" με στρατό, λεγεώνες, αρμάδες, πραιτωριανούς αλλά οι Βάρβαροι την διέλυσαν τόσο εύκολα όσο δεν πίστευε κανείς ότι θα το κατάφερναν.

Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, σύγχρονη μετάλλαξη του αστικού Δυτικού πολιτικού συστήματος, είναι σάπιο και διεφθαρμένο ως το έπακρο. Και αυτή η διαπίστωση, δεν είναι προϊόν κάποιας "φανατικής" αντικαπιταλιστικής προσέγγισης. Είναι μια τραγική αλήθεια.

Δύο κόμματα (Δημοκρατικοί-Ρεμπουμπλικάνοι), κατ' ουσίαν Α.Ε. ελεγχόμενες από μεγαλοκεφαλαιούχους "χορηγούς" και επενδυτές. Δύο, κατ' ουσίαν, μαγαζιά που "συγκρούονται" σε μια πολιτική αρένα στην οποία οι διαφορές τους είναι τόσο δυσδιάκριτες που σπρώχνουν τον κόσμο σε αποχή και γύρισμα της πλάτης.

Τα πρόσφατα γεγονότα της εισβολής ακροδεξιών φασιστών στην έδρα του "ισχυρότερου κράτους στον κόσμο" χωρίς την παραμικρή αντίσταση των δυνάμεων του κράτους, τα οποία απλά παρακολουθούσαν, για να μην πούμε συνηγορούσαν, είναι πάρα πολύ σοβαρά και δείχνουν το μέγεθος της σαπίλας αυτού του πολιτειακού καπιταλισμού, που αποτελεί και το ευγενές πρότυπο της Δύσης.

Τώρα, πως γίνεται, η χώρα που θεωρείται η ισχυρότερη στον πλανήτη, να εμφανίζει αυτό το θλιβερό θέαμα διάλυσης και "τσίρκου" είναι κάτι που οι "εραστές" του πολιτικού της συστήματος οφείλουν να μας απαντήσουν.




Σχόλια

  1. 1982
    ΑΘΗΝΑ δυτικά προάστια ΒΑΣΙΛΟΦΡΩΝ συντηρητικος

    Η εισβολή
    ήταν ατύχημα
    ..... . . . . . . .. . ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλλική Αριστερά: Από μαζική ανατρεπτική δύναμη σε "τσόντα" του πολιτικού συστήματος. Μια θλιβερή παρακμή

Η υποτέλεια ως "εθνικό συμφέρον", συνώνυμο εθνικής τραγωδίας

Ο μύθος του σκοπούμενου ψεύδους ότι "Δεν υπάρχει αντιπολίτευση"