Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

Δυτική Αττική: Το πλυντήριο μιας Σάπιας Πόλης και Εξουσίας


Λεωφόρος Δημοκρατίας-Οδός Θηβών
Το σύνορο εκείνο που χωρίζει την Αττική στην ουσία σε δύο διαφορετικές πόλεις.
Το σύνορο στο οποίο ξεκινάει η Δυτική Αττική.

Αυτή η πολύπαθη και σημαδεμένη περιοχή του Ελεεινού Αστεως των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων. 
Η Δυτική Αττική: η πύλη ενός "πλυντηρίου" που ξεπλένει μια Σάπια Πόλη και Εξουσία.
Από το 1945 που το μετεμφυλιακό κράτος στερέωσε την αιματοβαμμένη του ισχυροποίηση πάνω στον εξανδραποδισμό της επαρχίας και της περιφέρειας, η Δυτική Αττική έγινε το καταφύγιο συνάμα και το πλυντήριο κάθε κατατρεγμού αλλά και παραβατικότητας.Εδώ στη Δυτική Αττική το οργανωμένο έγκλημα, ο υπόκοσμος, στρατολογεί το δυναμικό του στο κοινωνικό περιθώριο.
Εδώ βρίσκουν καταφύγιο σε καθεστώς αυθαιρεσίας και εγκατάλειψης οι Ρομά, ξένοι εργάτες, παλινοστούντες Ρωσοπόντιοι και άλλες ομάδες που ακροβατούν στα όρια του παραβατικού και της σκληρής ανομίας.


Στη Δυτική Αττική θα δούμε αναλφαβητισμό σε ποσοστά ανησυχητικά, επιπεδα θνησιμότητας που κινούνται στα όρια του τρόμου.
Στο Θριάσιο Πεδίο της Δυτικής Αττικής, μια άναρχη "ανάπτυξη" κατέστρεψε τα πάντα στο διάβα της.
Πάνω σε μπαζωμένα ρέματα, με την πλήρη ανοχή της Πολιτείας, μιας ελεεινά βρώμικης και διαπλεκόμενης Πολεοδομίας, και στη δράση μιας κάστας εργολάβων, στήθηκαν οι γνωστές "Βιομηχανικές ζώνες" της Δυτικής Αττικής.

Εδώ οι εκάστοτε κυρίαρχες Δημοτικές αρχές έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους πάνω σε πολεοδομικές "διευθετύσεις-διευκολύνσεις" που εξυπηρετούσαν οργανωμένα αστικά συμφέροντα και τη δική τους εκλογική πελατεία. Ο Στόχος τους πάντα να διαιωνίσουν την εξουσία τους στην αρπαχτή και στο συμφέρον.

Η Έννοια "ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ" στην Δυτική Αττική είναι κενό γράμμα. Σποραδικά εκτελούνται διάφορα έργα, πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των "δικών μας" εργολάβων και τεχνικών εταιρειών.
Σοβαρή και οργανωμένη πολεοδομική παρέμβαση δεν έγινε ποτέ...!
Εδώ βλέπεις δεν έχουμε FAST TRACK διαδικασίες επενδύσεων. Η Δυτική Αττική δεν είναι Παλαιό Φάληρο για για τρέχουν με ταχύτητα φωτός τα έργα για το ίδρυμα Νιάρχου και την διαμόρφωση της παραλίας.
Η Δυτική Αττική δεν είναι Ελληνικό για να δίνεται η έκταση στον Λάτση για "αναβάθμιση" και επενδύσεις με διαδικασίες που βίασαν ακόμα και την Αρχαιολογική Εταιρεία.
Η Δυτική Αττική δεν είναι Ν. Φιλαδέλφεια για να γράφει η Περιφέρεια κονδύλι 35 εκατομ. € για έργα που θα διευκολύνουν το υπό ανέγερση ιδιωτικό γήπεδο ποδοσφαιρικής ΠΑΕ.Είδατε πως έσκασε το νερό από τα γειτονικά βουνά στο Θριάσιο πάνω στην Εθνική Οδό, η οποία ...ορθολογικά σχεδιάστηκε σαν ...φράχτης στην έξοδο των νερών στη θάλασσα.
Αντιλαμβάνεστε τα κριτήρια και τις συνθήκες που οι ιδιωτικές κοινοπραξίες προχωρούν στη χάραξη οδικών σχημάτων.
Αυτή είναι η Δυτική Αττική....!
Όταν έγιναν αναγγελίες για αναβάθμιση του λιμανιού της Ελευσίνας για βιομηχανική χρήση, έτρεξαν όλα τα συμφέροντα να πιάσουν "θέσεις", να δεσμεύσουν τεράστιες εδαφικές εκτάσεις για να χτίσουν χώρους logistics. Χώρους που δόθηκαν πάνω σε μπαζωμένα ρέματα και απόφραξη διεξόδων χειμμάρων και ποταμών.Αυτή είναι η Δυτική Αττική. Το ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ της Πρωτεύουσας. Ο Χώρος που στεγάζει τις πιο φτωχές λαϊκές μάζες, που βρίσκονται παραδομένες στη μοίρα τους. 
Από την άλλη, όλη αυτή η φτωχολογιά, μεγάλο της μέρος, κουβαλάει και εκείνη τις δικές της αυταπάτες έως και τις δικές της σοβαρότατες ευθύνες για την αποδοχή της σε αυτό το παιχνίδι. Για το ρόλο της να δέχεται αυτή τη μεταχείριση και αυτό το ρόλο. Και να περιορίζεται σε ατομικές λύσεις μικροσυμφέροντος στη λογική "έλα μωρέ, αφού το έκανε εκείνος, ας το κάνω και εγώ".

Έτσι το θέμα είναι εκρηκτικό και στην εκάστοτε φυσική εκδήλωση θα γίνεται θανατηφόρο. Για αυτό η κοινωνία πρέπει, με τη σειρά της, να πιέσει τους άρχοντες συλλογικά να δουν τη ζωή της πιο σοβαρά και πιο οργανωμένα.


12 σχόλια:

 1. Τα είπες όλα, Γιάννη μου. Κσο η λέξη "αυταπάτες" κλείνει μέσα της τόση αλήθεια και πόνο...
  Όχι, δεν έχουν καταργηθεί οι τάξεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι να πούμε βρε Αλεξάνδρα μου. Οι καταστάσεις είναι τραγικές και η ανισότητα βαθαίνει σε φάσεις που βγάζει μάτια.
   Και ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει.
   Ευχαριστώ πολύ και προχωράμε.

   Διαγραφή
 2. Γιάννη μου, ζω στη Δυτική Αττική. Καταλαβαίνω καλύτερα απ' όσο φαντάζεσαι τι εννοείς με την ανάρτησή σου. Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω, ειλικρινά έχω μείνει άφωνη με όσα συνέβησαν (και συμβαίνουν και θα εξακολουθούν να συμβαίνουν όσο κάποιοι βολεύονται με την ανοχή μας). Καλό Σαββατοκύριακο, φίλε μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μία μου η τραγωδία δεν έχει τέλος. Και στην ουσία η φύση την έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό και για άλλα μέρη. Δυστυχώς τα αντιπλημμυρικά έργα, δεν κάνουν κορνίζα, δεν φέρνουν ψήφους, δεν εξυπηρετούν συμφέροντα, κοστίζουν βλέπεις. Και αν μιλάμε για τους φτωχούς της Δυτικής Αττικής ποιος νοιάζεται.
   Εγκλήματα....!
   Ευχαριστώ για το σχόλιο κορίτσι μου, καλή συνέχεια.

   Διαγραφή
  2. Εγκλήματα, Γιάννη μου, όπως ποιος από τους εγκληματίες τελικά θα πληρώσει? Αχ, Ελλάδα!

   Διαγραφή
  3. Έλα ντε...! ποιος και πως. Ας Είμαστε τουλάχιστον σε εγρήγορση σε ότι γίνεται γύρω μας.
   Μία να σου ευχηθώ ένα καλό βράδυ και ευχαριστώ πολύ.

   Διαγραφή
 3. Το άρθρο σου είναι συγκλονιστικά αληθινό φίλε Γιάννη.
  Όσο γι' αυτό το σάπιο σύστημα δεν προσφέρει, πλέον, ούτε τους στοιχειώδεις όρους ανθρώπινης διαβίωσης/επιβίωσης στα λαϊκά στρώματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευρυτάνα φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ.
   Ορισμένα πράγματα πλέον είναι ανυπόφορα. Καλό σου βράδυ.

   Διαγραφή
 4. «Λευτεριά δίχως την εξουσία των απελευτερωμένων είναι κούφια λέξη, δεν γίνεται δεν υπάρχει τέτοια λευτεριά. Παλλαϊκός ο αγώνας; Παλλαϊκή η λευτεριά. Παλλαϊκή η λευτεριά; - παλλαϊκή χρωστάει να είναι και η Εξουσία που θα την κατοχυρώνει και θα την αναπτύχνει» (Γ. Μπέικος)

  75 χρόνια από την συγγραφή του "Κώδικα Ποσειδώνα" (4-12-1942)

  http://eyrytixn.blogspot.gr/2013/12/blog-post_5.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συνυπογράφω Ευρυτάνα χωρίς αμφισβήτηση.
   Την καλησπέρα μου.

   Διαγραφή
 5. "Λαμποκοπούν χρυσά σπαθιά, πέφτουν τουφέκια ανάρια,
  ο Άρης κάνει πόλεμο, με αντάρτες παλικάρια..."

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ "ΜΙΚΡΟΥ ΧΩΡΙΟΥ"!

  http://eyrytixn.blogspot.gr/2011/12/blog-post_18.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ Ευρυτάνα για την παραπομπή και τη σημείωση. Φυσικά και θα δω το θέμα.
   Καλό βράδυ φίλε μου.

   Διαγραφή