Πανδημίας πρώτη φάση-Πρώτα συμπεράσματα και εκτιμήσεις (Μέρος 2ο)

Πριν λίγες μέρες είχα καταθέσει εδώ:  Πανδημίας πρώτη φάση-συμπεράσματα και εκτιμήσεις
Στο πρώτο εκείνο μέρος είχα καταθέσει τις προσωπικές μου εκτιμήσεις από τα πρώτα συμπεράσματα ή τις εκτιμήσεις που μπορεί να κάνει κανείς διεθνώς μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας του covid19.

Μιας πανδημίας που, σίγουρα βρίσκεται σε κάμψη αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχει εξαλειφθεί σαν απειλή καθώς η μαύρη λίστα των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές συνεχίζεται αμείλικτη. Μάλιστα αυτή έχει μεταφερθεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, κύρια στη Βραζιλία, όπου η εγκληματική πολιτική του φασίστα προέδρου της οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους στον αφανισμό.

Αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχουμε σε ανθρώπινες απώλειες τα εξής στοιχεία:
  • ΗΠΑ 79.528 θάνατοι
  • Μεγάλη Βρετανία 31.930 θάνατοι
  • Ιταλία 30.560 θάνατοι
  • Ισπανία 26.621 θάνατοι
  • Γαλλία 26.383 θάνατοι
  • Βραζιλία 11.123 θάνατοι
  • Βέλγιο 8.707 θάνατοι
  • Κίνα 4.637 θάνατοι
Συνολικοί θάνατοι όπως καταγράφονται στα στοιχεία του JHU CSSE και ανακοινώνονται από τον Π.Ο.Υ. 283.001

Οι χώρες της πάνω λίστας καταγράφουν το 68,2% του συνόλου των ανθρώπινων απωλειών.
Μια μακάβρια λίστα που οι αριθμοί της αναφέρονται σε ανθρώπινες ζωές και όχι σε υλικά αντικείμενα.



Η Πανδημία στην Ελλάδα-η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση έχοντας πίσω της κάποιες συγκεκριμένες πραγματικότητες.

  • Ένα Ε.Σ.Υ. δολοφονικά χτυπημένο από το 2010 από τις πολιτικές των μνημονίων, έτσι όπως αυτές καταγράφηκαν από όλες μα όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ)
  • Ένα σύστημα Μέσων ενημέρωσης (ΜΜΕ) σε όλα τα επίπεδα, τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, δικτυακά, εκδοτικά, που παρείχε και παρέχει στην ΝΔ μια πρωτοφανή κάλυψη, που όμοιά της δεν έχει ξαναζήσει η ελληνική πολιτική σκηνή.
Έτσι λοιπόν η ΝΔ ως πρώτιστο σκοπό είχε να μην φτάσει η υγειονομική κρίση σε ένα διαλυμένο Ε.Σ.Υ. κάτι που θα οδηγούσε σε φαινόμενα διάλυσης. Έχοντας λοιπόν πίσω της την σταθερά της πολιτικής επικοινωνιακής κάλυψης πήγε σε μια πολιτική άμεσων περιοριστικών μέτρων, που πάρθηκαν πολύ πιο άμεσα από ότι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, κάτι που οδήγησε στον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα μας.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε, εύλογα, να χειριστεί την κρίση προσεκτικά επικοινωνιακά κάτι που το κατάφερε ως εξής:
  • Έβγαλε στην πρώτη γραμμή έναν πρωθυπουργό με "σοσιαλδημοκρατική" ρητορική προσφεύγοντας σε έννοιες και απόψεις, που μέχρι τώρα ήταν στο πυρ το εξώτερο για την ΝΔ και την πολιτική της.
  • Προσπάθησε να "περιορίσει" από την πρώτη γραμμή όλον εκείνον το ακροδεξιό συρφετό του κυβερνητικού κόμματος, που με τις χυδαίες φασίζουσες αντιλήψεις τους προκαλούν διαχρονικά την κοινή γνώμη.
  • Σχετικά το έλεγξε με εξαίρεση έναν θλιβερό Άδωνι Γεωργιάδη, που "στόλισε" πάλι την κοινωνία με τις γνωστές προκλητικές του απόψεις.
  • Έβγαλε στην πρώτη γραμμή έναν εξαίρετο επιστήμονα, τον καθηγητή Τσιόδρα, ο οποίος μπόρεσε, με την πειθώ και τη γλώσσα του, να πείσει ή να ελέγξει τις κοινωνικές αντιδράσεις του αποκλεισμού.
Βέβαια στο διάστημα αυτό, η κυβερνητική πολιτική προσπάθησε να δαιμονοποιήσει κάθε κοινωνική εκδήλωση και λειτουργία όπως συνέβη με τις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, τις οποίες απαγόρευσε αλλά εδώ ηττήθηκε κατά κράτος από την διαχείριση του θέματος από το ΚΚΕ (ΠΑΜΕ), το οποίο ξεδόντιασε κάθε δυνητικό επιχείρημα της καθεστωτικής ρητορικής προκαλώντας ζητήματα.

Επικοιωνιακά πιστεύω η διαχείριση της πανδημίας από την ΝΔ με την πρωτοφανή πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ, μέχρι τώρα της δίνει "πόντους" στο κομμάτι της ανάδειξης του συνθήματος "πήγαμε πολύ καλύτερα από μεγάλες και δυνατές χώρες".

Η Επόμενη μέρα στα σκοτάδια της οικονομικής ύφεσης

Στο διάστημα της κρίσης και των περιορισμών:

  • Δεν μπήκαν ουσιαστικοί περιορισμοί στην τραπεζική ασυδοσία. (Προμήθειες και κόστη ΑΤΜ)
  • Δεν μπήκε θέμα διευκόλυνσης των νοικοκυριών σε κάθε είδους δάνεια χωρίς περιορισμούς (Αναστολή είσπραξης δόσεων)
  • Δεν επιτάχτηκαν κλίνες σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Τα επακόλουθα της κρίσης στην πραγματική οικονομία, χωρίς αντίρρηση θα είναι άκρως επώδυνα. Η Ανεργία θα πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, το πλήγμα στην παραγωγή θα είναι μεγάλο, Ο τουρισμός θα δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα. 

 Η επόμενη μέρα ήδη είναι μαύρη για τη λαϊκή οικογένεια και την νέα γενιά.

Η Κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα που παραβιάζουν σοβαρά τα εργατικά δικαιώματα και μένει να δούμε αν αυτά θα επεκταθούν με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης. Ένα μεγάλο κεφάλαιο ανοίγει μέσα στο καλοκαίρι για την διαχείριση μιας νέας πραγματικότητας.

Ήδη με προκλητικό έως και χυδαίο τρόπο, η κυβέρνηση φρόντισε να ενισχύσει με δεκάδες εκατομμύρια € μεγάλους ομίλους, φυσικά πρώτα από όλα τα ΜΜΕ, εταιρείες διοδίων, ιδιωτικών κλινικών και δεν γνωρίζουμε μέχρι που θα φτάσει όλο αυτό. Την ίδια στιγμή θα ανοίξουν θέματα όπως αυτά των συντάξεων, των κόκκινων δανείων και της πρώτης κατοικίας όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει εναγωνίως χρόνο απέναντι σε μια ληστρική λογική των δανειστών της.

Ένα ακόμα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο είναι οι προθέσεις που δείχνει η κυβέρνηση στα κοινωνικά πεδία και χώρους, με το "καλημέρα" της λήξης της καραντίνας.
Οι επιθέσεις σε νέους σε πλατείες, οι "κυνηγοί" πλατειών με τρόπο εξαιρετικά βίαιο, σκόπιμο και προκλητικό. Κινήσεις που κρύβουν ιδιοτέλεια, που εξυπηρετούν συμφέροντα τραπεζοκαθισμάτων και επίδειξη καταστολής.
Αγία Παρασκευή, Κυψέλη έδειξαν φανερά την επιστροφή στο κράτος τρόμου που ευαγγελίζεται η ΝΔ σε όλη της την πυραμίδα.
Και μην μου πει κάποιος για "προστασία" κλπ. Και στην περιοχή μου, στο ανοιχτό πάρκο, κάθε βράδυ γίνεται το αδιαχώρητο από 100άδες κατοίκους αλλά κανείς δεν ευαισθητοποιείται καθώς δεν προσφέρεται η λίμνη για περαιτέρω εκμετάλλευση.
Ακόμα η αναφορά σε κάμερες για τα σχολεία, η απαγόρευση συναθροίσεων κλπ φωνάζουν και προειδοποιούν ότι υπάρχουν πολύ σκοτεινές σκέψεις στις προθέσεις του συστήματος απέναντί μας.

Ο λαός μας θα βρεθεί μπροστά σε ένα δύσκολο τελείωμα για το 2020. Και οφείλει να είναι "ξάγρυπνο" και "υποψιασμένο" απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις. Γιατί η πανδημία θα είναι ένα καυτό άλλοθι για να παρθούν μέτρα που μας οδηγήσουν πολλά χρόνια πίσω σε μια σειρά τομείς.

Μένουμε δυνατοί, αλληλέγγυοι, άνθρωποι.







Σχόλια

  1. Μπορώ να δικαιολογήσω πολλά μέτρα μπροστά σε μια πανδημία.
    Αυτό που δεν μπορώ να δικαιολογήσω με τίποτα, είναι το ξύλο, τα χημικά και την καταστολή.

    Καλησπέρα κύριε Πιτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρτίστα μου καλησπέρα. Κορίτσι μου εύχομαι να είστε όλοι καλά. Όπως, πολύ σωστά αναφέρεις, ναι. Δεν μπορείς να θέλεις μια κοινωνία να πειθαρχεί συνειδητά, να ακούει, να συμμετέχει και από την άλλη να μεταχειρίζεσαι το ξύλο. Τελικά αυτή η δεξιά, αυτό ξέρει αυτό ...εμπιστεύεται καλή μου φίλη. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. τα δυσκολα ερχονται απο πολλες αποψεις
    δυστυχως οι περισσοτεροι - ενω το ξερουν - δειχνουν να το αγνοουν

    καλημερα Γιαννη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια μεγάλη αλήθεια Κική μου! Κάνουμε πως δεν ξέρουμε κάποια πράγματα δυστυχώς. Σαν να θέλουμε να τα αποφύγουμε ενώ γνωρίζουμε την ύπαρξή τους. Για να δούμε. Σε ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  3. Γιάννη μου είναι σίγουρο ότι τις επιπτώσεις από όλο αυτο που περάσαμε και περνάμε δεν τις έχουμε δει ακόμη. Ας περιμένουμε και ας είμαστε σε εγρήγορση.
    Όμως, σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας σε περιόδους πανδημίας, οι αδιάφοροι που δυνητικά μπορούν να διασπείρουν την πανδημία είναι εγκληματικά φερόμενοι και για εμένα θα έπρεπε να συλλαμβάνονται. Δεν είναι ανυπακοή στο κατεστημένο, είναι αδιαφορία προς τους γονείς τους και τους συνανθρώπους τους.
    Όσο για τα τραπεζοκαθίσματα δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος. Εξάλλου δεν στήσανε αντίσκηνα για να καταλάβουν τις πλατείες οι νέοι που μαζεύτηκαν εκεί.
    Στην περιοχή σου , στη λίμνη αν δεν πάρετε την αστυνομία τηλέφωνο πώς θα κάνει έφοδο για να τους διώξει; Στις πλατείες υπάρχουν τριγύρω σπίτια. Που ηλικιωμένοι ζουν και βγήκαν να πάρουν τον αέρα τους εκεί. Εσύ αν ΄΄εβλεπες κάτι τέτοιο δεν θα καλούσες αστυνομία, ΜΜΕ, Δημοτική αρχή; Εγώ θα το έκανα πιστεύω
    Ας είμαστε λίγο προσεχτικοί γιατί εμένα με συγκλονίζει το ότι έκαναν πολλές χώρες επιλογή ποιους θα φροντίσουν στις εντατικές κλίνες. Αν σκεφθείς ότι κάποτε δηλητηρίαζαν ολόκληρες ομάδες ασθενών με πανώλη ή χολέρα σκέψου τι γίνεται που το μυαλό μας δεν φτάνει εκεί.
    Για τα κρεβάτια εντατικής συμφωνώ. Αλλά δεν φτασαμε εκεί για να επιταχτούν. Το είχαν πει όμως ότι αν χρειαζόταν θα γινόταν. Με 900 κλίνες εντατικής νοσηλείας νομίζω δεν είχαμε πρόβλημα με τα μέτρα εγκλεισμού.
    Θα ΄δούμε παρακάτω γιατί διάβασα ότι και όσοι θεραπεύτηκαν έχουν προβλήματα μετά.. Είναι φοβερό όλο αυτό
    Ας ελπίσουμε για καλύτερο αύριο και ας φερθούμε υπεύθυνα
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα πω καθόλου όχι στην έκκλησή σου για ευθύνη και ωριμότητα Άννα μου. Θα πω όχι στο ότι μπορείς να επιλύσεις ξεσπάσματα και ανώριμες συμπεριφορές με γκλομπ και ξύλο. Δεν θα κερδίσεις κάτι.
      Πιστεύω οι αρχές έχουν καθήκον να γυρίζουν ολόγυρα παντού, να εποπτεύουν κοινόχρηστους χώρους. Αυτή είναι η δουλειά τους, η επιτήρηση. Γιατί άλλο να τους χρειαζόμαστε; Να κάθονται στα "έβερεστ" για καφεδάκι δεν λέει. Συνεπώς μπορούν να έχουν μια χαρά εικόνα και να παρεμβαίνουν όμορφα και ωραία. Δεν θα τους "δείρει" κανείς.
      Έχουμε πολλά και διάφορα να δούμε στο αύριο. Και εκείνο που με νοιάζει είναι η ανεργία και η φτώχεια. Αυτά θεωρώ πρώτιστα ζητήματα και εκεί απαντήσεις δεν είδαμε παρά σπασμωδικά μέτρα. Οψόμεθα στη συνέχεια.
      Σε ευχαριστώ για τις κουβέντες μας καλή μου φίλη.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλλική Αριστερά: Από μαζική ανατρεπτική δύναμη σε "τσόντα" του πολιτικού συστήματος. Μια θλιβερή παρακμή

Η υποτέλεια ως "εθνικό συμφέρον", συνώνυμο εθνικής τραγωδίας

Η ΑΠΟΧΗ στις ΕΚΛΟΓΕΣ κάνει τα χέρια των ΔΥΝΑΣΤΩΝ να τρίβονται από ΧΑΡΑ...