Β' Γύρος Εκλογών αυτοδιοίκησης. Εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα του Δεύτερου γύρου των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πιστοποιούν την περαιτέρω στροφή του εκλογικού σώματος σε συντηρητική αλλά και αντιδραστική κατεύθυνση.

Τονίζω ιδιαίτερα τον όρο "Εκλογικό σώμα" και όχι "λαό" καθώς η πολύ μεγάλη αποχή αποτελεί κοινωνικά λαϊκά στρώματα εμφανώς απογοητευμένα και παραιτημένα από το πεδίο των πολιτικών αγώνων και της διεκδίκησης.

Η Στροφή έχει και χαρακτηριστικά ιδιαίτερα αντιδραστικά καθώς εξελέγησαν πρόσωπα, εκτός πολιτικής με αμφιλεγόμενη προέλευση και χειραγώγηση, τα οποία θα λειτουργήσουν ως αχυράνθρωποι μεγάλων συμφερόντων.

Ο Πολιτικός χώρος της ΝΔ και λοιπών ...συγγενών, "ανταρτών" και "επισήμων" συνδυασμών, αποκτούν τεράστιο έρεισμα στους Ο.Τ.Α. με ότι αυτό αναδεικνύει για το επόμενο διάστημα πολιτικής στους χώρους αυτούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται συντριπτικό πλήγμα καθώς, ως ηγεμονεύον, μέχρι τώρα κόμμα, εξαφανίζεται σχεδόν από τους Ο.Τ.Α.

Για εκείνους που αναρωτιούνται για την δυναμική και το έρεισμα που δείχνουν υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, μην ξεχνάτε ότι ο εν λόγω χώρος είναι αποθήκη μηχανισμών και νομής εξουσίας. Πάνω σε αυτή τη λειτουργία χειραγωγεί ψηφοφόρους και κρατά σοβαρό μερίδιο εξουσίας.

Από τα ενδεικτικά ΠΑΡΑΞΕΝΑ του Β' Γύρου:

Δήμος Πειραια:  Η Αποχή σε επίπεδα ρεκόρ από το 50% στο 66%
Ο Συνδυασμός του δημάρχου Πέτρου Μόραλη, στον 2ο γύρο παρουσίασε ΜΕΙΩΣΗ των ψήφων του κατά 5753 ψήφους(!!!)

Όσον αφορά τον πολιτικό χώρο του ΚΚΕ, που αποτελεί και το βασικό κόμμα οργανωμένης έκφρασης των λαϊκών στρωμάτων τα τελικά αποτελέσματα έχουν τις εξής  αναγνώσεις:

Το ΚΚΕ μέσω της "Λαϊκής Συσπείρωσης" άσκησε την Δημοτική εξουσία σε 5 Δήμους συνολικά την επικράτεια. Θα ήθελα να δούμε την μεταβολή αυτής της επιρροής, στους ΠΡΩΤΟΥΣ ΓΥΡΟΥΣ των δημοτικών εκλογών, από το 2014 στο σημερινό 2019. Έτσι θα μπορέσουμε να βγάλουμε αρκετά συμπεράσματα:

ΠΑΤΡΑ  Από 25,06% το 2014 στο 40,60% το 2019. Ο Δήμος έμεινε στα χέρια του ΚΚΕ

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ Από 26,28% το 2014 στο 23,69% το 2019. Ο Δήμος άλλαξε χέρια.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ Από 22,36% το 2014 στο 29,89% το 2019. Ο Δήμος άλλαξε χέρια.

ΧΑΪΔΑΡΙ Από 18,43% το 2014 στο 25,43% το 2019. Ο Δήμος άλλαξε χέρια.

ΙΚΑΡΙΑ  Από 44,10% το 2014 στο 33,97% το 2019. Ο Δήμος άλλαξε χέρια.

Εδώ έχουμε κάποια σημαντικά συμπεράσματα:
  • Με εξαίρεση την Ικαρία, το ΚΚΕ είτε διατήρησε είτε αύξησε την επιρροή του μέσα από την δημοτική πολιτική του στην 5εατία που πέρασε. 
  • Μάλιστα στην ΠΑΤΡΑ, η επιρροή αυτή εκτινάχτηκε σε ύψη ρεκόρ σε Πανελλαδικό επίπεδο.
  • Ο Παράγοντας "Πολιτικός ηγέτης-Δήμαρχος-Πρόσωπο" και η εμβληματική του προσωπικότητα αποδεικνύεται περίτρανα σοβαρός παράγοντας για την επιρροή. Το παράδειγμα Πελετίδης αποτελεί κορυφαίο.
  • Το Κόμμα, οι δημοτικές του παρατάξεις, ακόμα και μέσα από το συγκεκριμένο πολιτικό συντηρητικό πλαίσιο στους Ο.Τ.Α. αποδεικνύεται ότι μπορεί να ασκήσουν φιλολαϊκή πολιτική εξουσίας.
  • Το ότι οι 4/5 αυτούς δήμους άλλαξαν χέρια, άνετα οφείλεται σε παρασκηνιακούς συσχετισμούς αντι-ΚΚΕ συμφωνιών, που δεν αλλάζουν τα προηγούμενα. Σίγουρα αποτελεί πρόβλημα αλλά είναι αποτέλεσμα και εξωγενών παραγόντων.
  • Τα παραπάνω συμπεράσματα αποδεικνύουν περίτρανα ότι το Κόμμα, μέσα από συγκροτημένες δημοτικές παρατάξεις, διευρυμένες σοβαρά και ώριμα αλλά και επικεφαλής πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής αποτελούν σοβαρό εφαλτήριο για το αύριο.

Ο "Καλλικράτης" και η απλή αναλογική σε σχέση με τους εκλεγμένους δημάρχους, είναι δίκοπο μαχαίρι για τις προθέσεις και τα αποτελέσματα λειτουργίας στα μελλοντικά Δημοτικά συμβούλια.
Μπορεί κάποιοι απ τη μία να υποστηρίζουν ότι αυτό θα βάλει "φρένο" σε ηγεμονικές πλειοψηφικές συμπεριφορές αλλά ο αντίλογος μιλά για παρασκήνιο, συναλλαγές, εκβιασμούς, εξαγορές σε νοσηρό κλίμα.

Ως τελικό συμπέρασμα:
Οδεύουμε σε επικίνδυνη συντηρητική στροφή στο εκλογικό σώμα με επιλογές αφασίας και νοσηρών παραγόντων διαπλοκής και αχυρανθρώπων συμφερόντων. 
Επίσης οδεύουμε σε περαιτέρω περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων πληθυσμού, που απέχουν από το πολιτικό γίγνεσθαι.
Εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, έχουμε, ως αριστερά και ταξικό κίνημα ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά μας:
  • Να πείσουμε τους απογοητευμένους να δώσουν τη μάχη τους στο πολιτικό πεδίο
  • Να μειώσουμε την αποχή.
  • Να αλλάξουμε τρόπους επικοινωνίας με τα λαϊκά στρώματα.

Έχουμε πολλά να συζητήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα.





Σχόλια

  1. Θα σταθώ στο τελικό σου συμπέρασμα, ειδικά στο τρίτο, δηλαδή στην αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας, που το θεωρώ το πιο σημαντικό και πιστεύω ότι εκεί, στον τρόπο δηλαδή, είναι και το πρόβλημα της δυσκολίας προσέγγισης καινούργιων ψηφοφόρων.
    Αλλά αυτό ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσει από το ίδιο το κόμμα.
    Θέλω να πω δεν φτάνει εσύ κι εγώ να το πράττουμε, πρέπει να το πράξει και το κόμμα.
    Και κυρίως να το δείξει προς τα έξω.
    Και δεν το λέω από μόνη μου. Το ακούω σαν μειονέκτημα και σαν πρόβλημα στις συζητήσεις που κάνω.
    Οι άλλοι μιλούν για παρωπίδες και ότι ο κόσμος έχει προχωρήσει, αλλά εμείς έχουμε μείνει πίσω κι ότι ακόμα προσπαθούμε να δουμε τι έγινε με τον Βελουχιώτη και με τον Ζαχαριάδη.
    Τέτοια μου λένε και με πικραίνουν κύριε Πιτ μου!
    Αυτά προς το παρόν και πάω να ετοιμαστώ να πάω στη δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει Αρτίστα μου. Κοίτα να δεις. Είναι κάποιος κόσμος που ψάχνει να βρει άλλοθι για να δικαιολογήσει την αντι-αριστερή θέση του και να δώσει κάλυψη στις δικές του φοβίες. Το κομμάτι που αφορά την ιστορία είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι. Και μπορείς να απαντήσεις το εξής απλό:

      "Ρε λεβέντες, αφού θεωρείτε ότι το ΚΚΕ είναι ασήμαντο και ασχολείται με επουσιώδη, πείτε μου γιατί, κάθε Κυριακή, σε συγκεκριμένες φυλλάδες ακροδεξιές, μοιράζετε βιβλία με υστερικό αντι-ΚΚΕ περιεχόμενο της εποχής του ....1944;" Που αποσκοπείτε;

      Συμφωνώ με την αγωνία σου. Την μεταφέρουμε και την κάνουμε συγκεκριμένη αλλά πρέπει και ο κόσμος να πάψει να έχει αγκυλώσεις. Γιατί τελευταία αποκτά αυτός όλο και περισσότερες.

      Τα φιλιά μου και σε ευχαριστώ για την συμμετοχή. Καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
    2. Εγώ ευχαριστώ για την ιδέα της ενδεχόμενης απάντησης που μου έδωσες κύριε Πιτ μου!
      Θαρρώ θα την χρησιμοποιήσω την επόμενη φορά που θα χρειαστεί!
      Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!
      Με εκτίμηση,
      Αρτίστα του βωβού

      ΥΓ. Το σχόλιο θα δημοσιευτεί ως ανώνυμο, διότι είμαι στη δουλειά και δεν συνδέομαι από τον εδώ υπολογιστή στον λογαριασμό μου, γιατί μπορεί να ξεχαστώ και να μην αποσυνδεθώ και δεν θα 'θελα!

      Διαγραφή
    3. Μια χαρά Αρτίστα μου!
      Κρατώ ότι μπόρεσα να σου δώσω κάτι θετικό και χρήσιμο. Θα επανέλθουμε. Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Στην πραγματικότητα οι συστημικοί κυβερνούν με ισχνά ποσοστά (λόγω της τεράστιας αποχής) έστω κι αν οι ίδιοι ισχυρίζονται ψευδώς ότι διαθέτουν τη λαϊκή επιβράβευση.
    Το ζήτημα είναι η "αποχή της διαμαρτυρίας" να μετασχηματιστεί σε κινηματική δράση..
    Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευρυτάνα μου δεν αμφιβάλλω.
      Όμως όσο περνά ο καιρός η αποχή μεγαλώνει και αυτό είναι σε βάρος του κινήματος. Κάτι έχει να πει και για μας. Ίσως δεν πείθουμε όπως πρέπει. Το βέβαιο είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο και δουλειά μπροστά μας.
      Ευχαριστώ αγαπητέ φίλε για την αγωνία και συμμετοχή. Καλησπερίζω.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλλική Αριστερά: Από μαζική ανατρεπτική δύναμη σε "τσόντα" του πολιτικού συστήματος. Μια θλιβερή παρακμή

Η υποτέλεια ως "εθνικό συμφέρον", συνώνυμο εθνικής τραγωδίας

Η ΑΠΟΧΗ στις ΕΚΛΟΓΕΣ κάνει τα χέρια των ΔΥΝΑΣΤΩΝ να τρίβονται από ΧΑΡΑ...