Σκέψεις μετά τις Ευρωεκλογές 2019 με την αγωνία των επιρροών στο ΚΚΕ



Τα αποτελέσματα των Ευρωκλογών έχουν ήδη πάρει την τελική τους μορφή. Έχουν ειπωθεί πάρα πολλά πράγματα και ήδη τρέχουν και οι πρώτες εκτιμήσεις και προσεγγίσεις. 
Αυτό που μένει είναι να σταθούμε πάνω σε κάποιες σκέψεις που αυτή τη στιγμή έχουν μια προτεραιότητα. Πάντα από τη σκοπιά της αριστερής ταξικής ανάλυσης.

Συμπεράσματα

  • Η Αριστερά, ως σκέψη, ιδεολογία, κοινωνική προσέγγιση, είναι πλέον σαφής μειοψηφία στην Ελληνική κοινωνία. Σε όλα τα επίπεδα: Πολιτική, Κοινωνία, Φιλοσοφία, Τέχνη, Σχέσεις. Αυτό έρχεται σαν συνέχεια δύο πραγμάτων:
    • Η Ψευδεπίγραφή χρήση της από "αριστερά" κόμματα οδήγησε συστηματικά στην συκοφάντησή της μέσα στην κοινωνία και εν τέλει στην απόρριψή της από μεγάλες ομάδες του λαού.
    • Η Περαιτέρω όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης σε συνδυασμό με την απουσία ταξικών Κομμουνιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, οδήγησε στο να παίζει η Ακροδεξιά σε ένα "ανεξέλεγκτο γήπεδο" δημαγωγώντας ασύστολα στις λαϊκές μάζες.
    • Η Συκοφάντηση, σε επίπεδο χυδαιότητας, του Σοσιαλισμού και της παρακαταθήκης του στην ιστορία συνεχίζεται με όλο και εντεινόμενους ρυθμούς, γεγονός που οδηγεί λαούς στην απομάκρυνσή τους από τις αρχές και τις αξίες του.
  • Οι Νεοφασιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις έχουν πλέον εισχωρήσει πλατιά στις λαϊκές μάζες και δεν είναι αποκλειστικό "προνόμιο" των εγκληματιών του Μιχαλολιάκου. Φασιστικές απόψεις, άλλοτε soft, άλλοτε σκληρές, υπάρχουν πλέον τόσο στην Ν.Δ. όσο και στον Βελόπουλο και στο μόρφωμά του. Άρα οι απόψεις περί "ήττας" της "Χρυσής Αυγής" είναι κοντόφθαλμες και εξωπραγματικές.
  • Το Κ.Κ.Ε., βασικός και κύριος εκφραστής της αριστεράς στον τόπο μας, υφίσταται για μένα από Στασιμότητα έως Ήττα. 
    • 6,11% το 2014 σε συνθήκες που αβαντάριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς αρνητικές για το ΚΚΕ και 350.000 ψήφοι περίπου.
    • 5,37% σήμερα και 288.000 ψήφοι περίπου, σε συνθήκες που το ευνοούσαν πολιτικά μετά την πολιτική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.
    • Μιλάμε για απώλεια 62.000 ψήφων και 0,74 ποσοστιαίων μονάδων.
    • Μιλάμε για μείωση κατά 18% της εκλογικής του βάσης, που σημαίνει περίπου 2 στους 10 ψηφοφόρους από το 2014 είτε δεν ήρθαν είτε δεν το ψήφισαν.
    • Η Απουσία του Ρ/Σ/ 902 Αριστερά στα FM αποδεικνύεται σοβαρότατο κενό, που έρχεται να θυμίζει πάντα τα κραυγαλέα λάθη που έγιναν στην εποχή του κλεισίματός του.

Σκέψεις-Παρατηρήσεις:

Καθώς, το ενδιαφέρον μου στέκεται στο τι θα κάνει το εργατικό και λαϊκό κίνημα εν όψει των εξελίξεων  και των εκλογών που έρχονται, που σημαίνει τι θα κάνει το ΚΚΕ ως βασικός εκφραστής των λαϊκών συμφερόντων:

  • Η Προσέγγιση και ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων των εκλογών από το ΚΚΕ σε πρώτη φάση δείχνει ανεπάρκεια και λαθεμένα συμπεράσματα. (Εκτός αν αυτά που διαβάσαμε δεν αφορούν τον εσωκομματικό διάλογο)
  • Το ΚΚΕ θα κινδυνεύσει σοβαρότατα, στις εκλογές που έρχονται να υποστεί περαιτέρω συρρίκνωση από την δικομματική πίεση και τα διλήμματα.
  • Τελευταία το Κόμμα, στον τομέα των σύγχρονων μέσων δράσης: Social media, You tube, ΜΜΕ, έχει κάνει σημαντικά βήματα και ανοίγματα, τα οποία πρέπει περαιτέρω να εξελιχθούν.
  • Η προσέγγισή του με άλλους φορείς και ομάδες δράσης σε επίπεδο γειτονιάς, δήμων, οφείλει να γίνει πιο ανοιχτή και λιγότερο φοβική ή καχύποπτη.
  • Εν τέλει το Κόμμα στους μαζικούς χώρους οφείλει να "χωθεί" παντού. Όχι ξεκομμένο και απομονωμένο. Με τις δικές του απόψεις, μέσα στο καμίνι των εξελίξεων.

Αυτός είναι ένας μπούσουλας σκέψεων ανθρώπων, που ανήκουν στον πολιτικό περίγυρο του κόμματος και πιστεύω ότι εκφράζει την αγωνία των επιρροών του. Μπορεί, άνετα, ίσως και να επιβάλλεται, να ανοιχθεί ένας διάλογος πάνω σε αυτά τα θέματα.

Τα όσα έρχονται είναι ακόμα πιο δύσκολα και θα αποτελέσουν πρόκληση για την παρουσία μας.



Σχόλια

  1. Καλημέρα κύριε Πιτ!
    Δοκίμασα να αφήσω ένα σχόλιο, αλλά επειδή είναι πάνω από 4.096 χαρακτήρες, ο βλόγγερ δεν με αφήνει να το δημοσιεύσω, οπότε θα το κάνω σε συνέχειες, ξεκινώντας από το επόμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να βρω έτσι την ευκαιρία να σχολιάζω και εγώ τμηματικά, που είναι πιο εύκολο Αρτίστα μου. Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  2. Κύριε Πιτ μου, δεν είμαι παρά μια απλή αρτίστα του βωβού και σίγουρα δεν είμαι πολιτική αναλύτρια.
    Επίσης, και για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, δεν είμαι μέλος του κόμματος και δεν έχω κομματική ταυτότητα. Δεν συμφωνώ με όλα όσα λέει το ΚΚΕ, αλλά μου αρκούν τα πέντε πράγματα που συμφωνούμε, τα οποία είναι και τα πιο βασικά.
    Το ψηφίζω από τότε που ξεκίνησα να ψηφίζω και βοηθάω όσο και από όπου μπορώ. Αμέεεε! Μη με βλέπεις έτσι, μέχρι και αφισοκόλληση έχω κάνει, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα!
    Κι όταν κάποια κυρία (η οποία ήταν και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης εφέτος) από την Κομματική Βάση της περιοχής που βρίσκεται το πατρικό μου, με αποκάλεσε "συντρόφισσα" και της είπα "δεν δικαιούμαι τέτοιο βαρύ τίτλο", μου είπε "και βέβαια τον δικαιούσαι, διότι τον σύντροφο δεν τον κάνει μια ταυτότητα μέλους, αλλά το πόσο προσφέρει και το πόσο κοντά είναι στο κόμμα και το πώς λειτουργεί στη ζωή του". Κι εγώ την πίστεψα.
    Θα τολμήσω, λοιπόν, να βαδίσω πάνω στις δικές σου σκέψεις για να σου πω τις δικές μου.
    Ζητώ την επιείκειά σου, καθώς είναι πολλά τα πράγματα που δεν γνωρίζω και δεν λειτουργώ τόσο με τη γνώση, όσο με αυτό που μου λέει η συνείδησή μου.
    Η χρήση της Αριστερής ιδεολογίας από κάποιους που στερούνται κάθε Αριστερής συνείδησης, είναι κάτι που με ενοχλεί όσο δεν φαντάζεσαι κύριε Πιτ μου.
    Και είναι, το λιγότερο γελοίο μία κυβέρνηση όπως η Συριζανέλ να χρησιμοποιεί κατά κόρον την έκφραση "πρώτη φορά Αριστερά".
    Μία κυβέρνηση που συστάθηκε από ένα κόμμα ντεμέκ αριστερό και ένα κόμμα ακροδεξιό.
    Τι "βρώμικο '89" και πράσσειν άλογα που μας καταμαρτυρούσαν κάποτε οι ΠαΣοΚοι... Οι συνεργασίες του Σύριζα δεν είδα να ενόχλησαν κανέναν.

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Ακριβώς την ίδια "ιδιότητα" έχουμε με το Κόμμα αγαπημένη μου συντρόφισσα. Ανήκουμε στις επιρροές, στον περίγυρο.
      2) Διατηρώ και εγώ κριτικά τη στάση στήριξης από το 1999 και μετά που το ακολουθώ. Σημείωσε ότι έχω πολύ μεγάλη πείρα στην οργανωμένη δράση στην πολιτική, στο "πεζοδρόμιο" και από άλλους χώρους.
      3) Πολύ σωστά σου απέδωσε αυτόν τον όρο της "συντρόφισσας". Δεν προσδιορίζει την αλήθεια η κομματική ταυτότητα αλλά η πολιτική δράση και η στάση ζωής.
      4) Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον βιασμό που επέδειξε απέναντι στην Αριστερά γενικότερα, κάτι που είναι ίδιο των σοσιαλδημοκρατών κλπ.

      Διαγραφή
  3. Το ΚΚΕ όντως απώλεσε μικρό μέρος του ποσοστού του, αλλά έχω κάποιες δικαιολογίες γι αυτό.
    Πιθανολογώ ότι μερίδα των ψηφοφόρων του πιθανόν να σκέφτηκε πως αφού δεν είναι εθνικές εκλογές, πού να τρέχω τώρα να ψηφίζω και να στέκομαι στην ουρά με τις ώρες (τόσες κάλπες ήταν), έτσι κι αλλιώς θα το πάρει το μήνυμα ο Σύριζα.
    Εδώ τώρα, πιθανόν ο ένας στους δύο να μην πήγε και ο άλλος, κάνοντας την ίδια σκέψη να είπε "ας ψηφίσω τη ΝΔούλα, να θολώσω λίγο τα νερά, μπας και ο Σύριζα αποφασίσει να πάει πιο γρήγορα σε εκλογές", όπως και έγινε.
    Αστεία η σκέψη μου, αλλά άβυσσος η ψυχή του ψηφοφόρου, ακόμα και του κομμουνιστή ψηφοφόρου.
    Ξέρεις πόσοι συντρόφους ξέρω που το '81 ψήφισαν ΠαΣοΚ, απλά και μόνο για να φύγει η δεξιά;
    Πολλούς.
    Άρα θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει συσπείρωση στις εθνικές εκλογές.
    Τώρα όσον αφορά τη Χ.Α., δεν είδα τι ποσοστό έχασε, αλλά θα πήγαινα στοίχημα (αν ήμουν των στοιχημάτων, αλλά δεν είμαι) ότι έχασε αυτό που πήρε ο Βελοτέτοιος.
    Οπότε ουδεμία ανακούφιση από εδώ

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Ναι, θα συμφωνήσω ότι η αποχή επέδρασε αρνητικά στις ψήφους του ΚΚΕ.
      2) Έχω μια επιφύλαξη για την "χαλαρή" ψήφο των ευρωεκλογών ως προς το ΚΚΕ. Δηλαδή πιστεύω πιο δύσκολα θα το ψηφίσει κάποιος στις επόμενες βουλευτικές παρά τώρα.
      3) Φυσικά και το 1981 καραμπινάτοι αριστεροί και όχι γιαλαντζί, ψήφισαν ΠΑΣΟΚ για το λόγο που ανέφερες. Ένας από αυτούς (βέβαια νεαρούδι τότε) και εγώ.
      4) Φυσικά και οι φασίστες δεν μείωσαν τη δύναμή τους. Το αντίθετο, που το θεωρώ πιο επικίνδυνο, την άπλωσαν σε περισσότερους χώρους.

      Διαγραφή
  4. Σίγουρα η απουσία ενός άμεσου Μέσου, όπως είναι το ραδιόφωνο, παίζει αρνητικό ρόλο.
    Δεν έπρεπε να κλείσει κι αν ήταν οικονομικό το θέμα, θα πήγαινα και εθελοντικά να κάνω καθημερινές εκπομπές δωρεάν.
    Θα μετακόμιζα στο πατρικό μου και θα πήγαινα!
    Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εμένα, που αγαπούν το ραδιόφωνο και θα έκαναν δουλειά κι ας μην έπαιρναν ούτε ένα σεντ.
    Άνετα θα έβγαινε το πρόγραμμα!
    Τώρα για τα μέλη και τους φίλους του κόμματος δεν ανησυχώ. Θα τον βρουν τον δρόμο τους και θα πράξουν κατά πως πρέπει.
    Στην προσέλκυση καινούργιων ψηφοφόρων υπάρχει θέμα. Πώς θα κάνεις τον κόσμο να μην πέσει σε διλήμματα του τύπου "σταθεροποίηση και ανάκαμψη" ή "αποσταθεροποίηση και περιπέτειες";
    Και τι θα μπορούσε να αλλάξει το ΚΚΕ στην προσέγγισή τους;
    Εκεί οφείλουμε να εστιάσουμε και να πείσουμε.
    Καθένας όπως μπορεί. Στον περίγυρό του, στο χώρο της δουλειάς του και όπου τέλος πάντων έχει πρόσβαση.
    Πιστεύω ότι περαιτέρω άνοιγμα στην τεχνολογία μόνο καλό μπορεί να κάνει. Όπως λες κι εσύ, σόσιαλ μύδια, γιουτιούμπ κ.λπ. Τα δε προεκλογικά σποτάκια, ήταν μακράν καλύτερα και αμεσότερα και μίλαγαν την σύγχρονη γλώσσα, από αυτά των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
    Τελειώνοντας θα συμφωνήσω μαζί σου ότι είναι δύσκολος ο δρόμος και πιθανόν θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, αλλά εμείς έχουμε μάθει στα δύσκολα και δεν τα φοβόμαστε.
    Τα παλεύουμε όπως μπορεί ο καθένας.
    Καλημέρα κύριε Πιτ μου!

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Ναι, η απώλεια του Ρ/Σ ήταν τραγική απόφαση. Ένα Ρ/Σ έχει και η ....κουτσή ...Μαρία. Θα μπορούσε λοιπόν το Κόμμα να τον διατηρήσει ακόμα και με τον τρόπο που είπες. Η Επιχειρηματική επέκταση εκείνης της εποχής με τα όσα ακολούθησαν, αποτέλεσε γκρίζο αγκάθι στο Κόμμα.
      2) Ναι και στο θέμα των νέων θα συμφωνήσουμε. Ο Τρόπος επικοινωνίας είναι μεγάλο θέμα. Θα χορέψουμε με τα όπλα του συστήματος και της τεχνολογίας. Κάθε νεαρό παιδί, θέλει μια χαρά. Θέλει να ακούει γλώσσα δική του. Θέλει χαρούμενα και όχι κατσουφιασμένα πρόσωπα του ...σοσιαλιστικού ρεαλισμού του 1955. Και το κυριότερο θέλει να νιώσει ότι κάτι πάει 2-3 βήματα πιο πέρα. Ειδικά αυτό το τελευταίο μετράει.

      Το συναίσθημα στον κόσμο είναι πολύ μεγάλο θέμα. Πρόσεξε τι θα πω (μην παρεξηγηθώ!): Ο "Ρουβίκωνας", αυτόκλητοι υπερασπιστές του λαϊκού δικαίου (έτσι λένε...), έχει μεγαλύτερη συναισθηματική αποδοχή στην συνείδηση καταπιεσμένων ανθρώπων παρά μια ...συνέλευση σε ένα σωματείο. Άρα ο κόσμος θέλει έναν συνδυασμό "εντυπωσιακής" και ουσιαστικής δράσης.

      Διαγραφή
  5. ΥΓ. Συμπάθα με για το σχόλιο-σεντόνι που άφησα, αλλά βρήκα φιλόξενο χώρο και μαζεμό δεν είχα η αρτίστα, άσε που ορισμένα πράγματα για μένα ήθελα καιρό να σου τα πω και δοθείσης ευκαιρίας, είπα να στα πω!
    Και, επιτέλους, κλείνω εδώ, πριν το υστερόγραφο γίνει μεγαλύτερο από το σχόλιο-σεντόνι!
    Και πάλι καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τιμή μου το άνοιγμα της πολιτικής σου σκέψης καλή μου φίλη. Και ναι, ίσως εδώ, δώσω κάποια μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό το μπλογκ, να αρθρώνουμε και κανένα πολιτικό λόγο. Να λέμε και καμιά κουβέντα βρε παιδί μου πιο ειδική. Αξίζει.
      Ένα μεγάλο, ειλικρινά, ευχαριστώ για την ουσιαστική σου συμμετοχή σε τούτο τον ανοιχτό διαλογο.
      Φιλιά.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλλική Αριστερά: Από μαζική ανατρεπτική δύναμη σε "τσόντα" του πολιτικού συστήματος. Μια θλιβερή παρακμή

Η υποτέλεια ως "εθνικό συμφέρον", συνώνυμο εθνικής τραγωδίας

Η ΑΠΟΧΗ στις ΕΚΛΟΓΕΣ κάνει τα χέρια των ΔΥΝΑΣΤΩΝ να τρίβονται από ΧΑΡΑ...