Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

70 Χρόνια από τη Συμφωνία της Βάρκιζας.....





Το τι θα ακολουθούσε για το λαό και το κίνημά του από τις διαπραγματεύσεις στη Βάρκιζα κι από εκείνον τον απαράδεκτο συμβιβασμό, το είχε προβλέψει ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο Άρης Βελουχιώτης.
    Ο Άρης, αρνούμενος να εφαρμόσει την συμφωνία της Βάρκιζας, στην επιστολή του προς την ΚΕ του ΚΚΕ, στις 24 Μάρτη 1945, έγραφε:
«Όπως πιστεύω, θα έχετε πειστεί και εσείς τώρα πως οι Έλληνες αντιδραστικοί και οι Άγγλοι κατακτητές δεν έχουν καμιά πρόθεση να εφαρμόσουν έστω κι αυτή την ετεροβαρή,επιζήμια στα συμφέροντα του λαού μας και μη δίδουσα καμιά εγγύηση (…) για το σεβασμό των ελευθεριών του λαού μας, συμφωνία της Βάρκιζας. Οι παραβάσεις είναι καθημερινές και σοβαρές».
    Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας ένα πρωτοφανές όργιο τρομοκρατίαςσαρώνει όλη τη χώρα.
    Με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή στη Βάρκιζα και από τον αφοπλισμό του ΕΑΜ, στις 12/2/1946, δημοσιεύεται και κατατίθεται στον ΟΗΕ ο απολογισμός της κρατικής καταστολής, της βρετανικής κατοχής και της δράσης των 206 μοναρχοφασιστικών συμμοριών που λεηλατούν τη χώρα:
    Νεκροί: 1.289. Τραυματίες: 6.671. Βασανισθέντες: 31.632. Συλληφθέντες:84.931. Βιασμένες γυναίκες: 165. Ληστείες: 6.567. Επιδρομές σε τυπογραφεία:572. Καταδιωκόμενοι δημοκρατικοί πολίτες: Πάνω από 100.000. 
    Αυτά συνέβησαν τότε. Και ήταν τόσο τραγικά που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντίστροφα από την απαισιόδοξη εκτίμηση του Χέγκελ: «Η Ιστορία – έλεγε - διδάσκει πως ουδείς διδάσκεται απ΄ αυτήν».
    Η υπογραφή κάτω από εκείνη την απαράδεκτη για τον λαό και το μεγαλειώδες ΕΑΜικό κίνημα συμφωνία, μπήκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 70 χρόνια.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν λοιπόν διαπραγματεύεσαι με τον Ταξικό σου αντίπαλο οφείλεις πάντα να λαμβάνεις υπόψη σου τι ακριβώς έχει στο πίσω βαθύ μέρος του μυαλού του και που ακριβώς θα σε παρασύρει.

2 σχόλια:

 1. Τι αψυχολόγητο λάθος! Από χθες παρακολουθώ τα σχετικά ντοκιμαντέρ του αρχείου της ΕΡΤ. Ενός κακού μύρια έπονται. Από έναν παλιοπόλεμο μαζεύτηκαν οι μεγάλες απελευθερωτικές δυνάμεις και έπαιξαν τις μικρές χώρες στα ζάρια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι τόσο "απλοϊκό" όσο θέλουν να το παρουσιάσουν Χριστίνα μου. Ο Μύθος της "μοιρασιάς" του κόσμου καλά κρατεί από τη συμφωνία της Γιάλτας και παραπέρα.
   Μικροί Λαοί έδωσαν μεγάλες μάχες ενάντια στο φασισμό. Οι Ισπανοί το 1936, ο Ελληνικός Λαός 1940-1949, οι Γιουγκοσλαύοι παρτιζάνοι, Ιταλοί, Γάλλοι αντιστασιακοί ενάντια στην κτηνωδία των Ναζί.
   Στην πατρίδα μας είχαμε το όνειδος, οι συνεργάτες των Γερμανών, οι δοσίλογοι και οι εγκληματίες, να ηττήθηκαν στο στρατιωτικό πεδίο μεν αλλά να αποκαταστάθηκαν πλήρως και επισήμως στον κρατικό μηχανισμό συγκροτώντας το "απελευθερωμένο" Ελληνικό προτεκτοράτο του Σκόμπυ.
   Πουθενά σε όλη την Ευρώπη οι προδότες και οι κουκουλοφόροι δεν "θριάμβευσαν" μετά από την ήττα του ναζισμού παρά μονάχα στην πατρίδα μας.
   Φιλιά πολλά κορίτσι μου.

   Διαγραφή