Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΠΟΤΕ στην ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ…..


Δεκαετία 2010….. η «σύγχρονη» Ελληνική Κοινωνία του σήμερα….
Η Ελλάδα στη ζώνη του €. Εκσυγχρονισμός, κατανάλωση, life style, φώτα, καταστήματα στολισμένα.
Κέντρα μεγάλες αστραφτερές πίστες, clubs, café.
Internet Café, Ipads, Iphones, Mp3players
Δανεικά αυτοκίνητα, Porsche Cayenne, Mercedes, Jeep…
Δανεικά σπίτια, Διαμερίσματα πολυτελείας, security, Malls, facebook, tweeter, irc chats, MSN, Skype…

Δανεικά Όνειρα, δανεικές ελπίδες, Χρηματιστήριο, Ομόλογα, Spreads, CDS

Το φόντο των ΓΙΟΡΤΩΝ εν έτει 2012 στη πατρίδα μας…..

Λαμπερές εικόνες αλλά σκοτεινοί άνθρωποι. Φυλακισμένες και άδειες ψυχές. Σκοτεινά πρόσωπα, ωχρές και επιθετικές φυσιογνωμίες.

Αυτή είναι η Ιχνογραφία της Κοινωνίας των φετινών γιορτών μας…Να πάμε κάμποσα χρόνια πίσω ; θέλετε ; κάπου στα 1970-80 ; στην Ελλάδα της δραχμής και της ….υπανάπτυξης που οι σημερινοί αφεντάδες ονομάζουν περιπαιχτικά ;

Τότε που στα μικρά χαμόσπιτα με τις αυλές, τους ασβεστομένους τοίχους, τις ξυλόσομπες, τα 5 Χ 5 δωματιάκια, που στερούνταν κάθε μορφής καταναλωτισμού αλλά ξεχείλιζαν από χαμόγελα, αστραφτερά πρόσωπα, λαϊκά τραγούδια.

Εκεί που έσμιγαν όλα τα μέλη της Οικογένειας, από τον Παππού, τη Γιαγιά, τα παιδιά, τα εγγόνια, Νύφες, Γαμπροί, όλοι…..
Τότε που οι γάτες και ο σκύλος του σπιτιού δεν ήταν ….στειρωμένα και δεν είχαν φιόγκους στα μαλλιά και …πουλόβερ στο κορμί αλλά γυρόφερναν στο φυσικό τους περιβάλλον έξω στις αυλές και στα κεραμίδια και σαν έρχονταν η ώρα έσμιγαν και κείνα με την οικογένεια κάτω απ το τραπέζι να πάρουν θέση για το πιατάκι τους.
Τότε που τα γερόντια δεν ήταν παρατημένα σε κάποιο διαμέρισμα με αλλοδαπές «νταντάδες» να τα φροντίζουν.

Τότε που σε χρόνο ρεκόρ, άνοιγαν τα ντουλάπια, χυνόταν το αλεύρι, έπαιρνε φωτιά ο μπλάστρης, άνοιγε το φύλλο. Και…. Να…..!!  τα μελομακάρονα, οι δίπλες, οι κουραμπιέδες….! Και μετά έπαιρναν σειρά οι αλμυρές πίττες, με ότι περίσσευε σε κανένα συρτάρι είτε ήταν αυτό τυρί ή σπανάκι.

Έκαιγε ο φούρνος, μοσχομύριζε το σπίτι, γιόμιζαν τα ποτήρια, να το ούζο, το κρασί, το κέφι, το χαμόγελο. Όλοι μαζί σε ένα χώρο στριμωγμένοι…. Μια μεγάλη και αληθινή αγκαλιά σε ένα κόσμο ΑΛΗΘΙΝΟ, ΦΩΤΕΙΝΟ, ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟ, ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ, ΕΡΩΤΙΚΟ…

Οι δύο Ελλάδες……
Η sic λαμπερή Ευρωπαία Ελλάδα του € και της …..ανάπτυξης με την Ελλάδα της …φτώχιας, της δραχμής.
Γιορτινές μέρες σήμερα, γιορτινές μέρες τότε……
Κάθε Κοινωνία κάνει τις επιλογές της, συνειδητές ή χειραγωγημένες. Διαλέγει το δρόμο της και τις αξίες που την εκφράζουν.

Όσοι νομίζουν ότι το σήμερα με όλα τα παρελκόμενά του, ειδικά σε τούτες τις γιορτινές μέρες αντιπροσωπεύει τον κόσμο τους, τότε με γειά τους και χαρά τους…..!

Η ειδοποιός διαφορά που χώριζε την Ελληνική λαϊκή οικογένεια από τις αντίστοιχες Δυτικο-Ευρωπαϊκές ήταν ακριβώς αυτή ενδεικτικά τις μέρες των γιορτών.
Σήμερα η διαφορά αυτή δεν υπάρχει…

Η Ελλάδα βαδίζει στο δρόμο της …ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής ενοποίησης…

Περαστικά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου