Όχι άλλη επίκληση της "Ατομικής Ευθύνης"!

Στις ζοφερές και πρωτόγνωρες μέρες που ζούμε, στη σκιά του COVID-19, υπάρχει μια επικοινωνιακή "καταιγίδα" επίκλησης της έννοιας της ατομικής ευθύνης των πολιτών απέναντι στα μέτρα προφύλαξης.

Εξηγούμαι: ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ κάνουν! Φυσικά και υπάρχει ανάγκη αυτοπειθαρχίας στο έπακρο! Και βέβαια γεμίσαμε εικόνες με παντελώς ανεύθυνους πολίτες που, για ένα αχαρακτήριστικο εγωιστικό λόγο, αγνοούν κάθε μέτρο προφύλαξης.



Από την άλλη όμως, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι καλλιεργείται υστερικά τόσο από κρατικούς παράγοντες όσο και τα μέσα προπαγάνδας-ΜΜΕ, μια προσπάθεια να αγνοηθούν παντελώς οι ευθύνες της πολιτείας και του κράτους απέναντι στην κοινωνία.



Από την εποχή της συγκρότησης οργανωμένων κοινωνιών, έστω και της κλασικής Δυτικής αστικής κοινωνίας, οι πολίτες πληρώνουν φόρους, πολλές φορές αβάσταχτους, για να έχουν ένα κοινωνικό κράτος που θα σταθεί δίπλα τους στις κρίσιμες ώρες.

Από την εποχή των μνημονίων ζήσαμε μια διάλυση της Δημόσιας Υγείας σε όλα τα επίπεδα. Νοσοκομεία έκλεισαν, γιατροί απολύθηκαν, επιστήμονες ξενιτεύτηκαν στο εξωτερικό, ΜΕΘ διαλύθηκαν, ιατρικά όργανα πανάκριβα μένουν να σκουριάζουν, νοσηλευτικό προσωπικό απομακρύνθηκε.

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις έβαλαν ωμά το χέρι τους σε αυτό το έγκλημα. 

Ερχόμαστε σήμερα λοιπόν στην απόλυτη πρόκληση να έρχονται οι πολιτικοί αυτοί και να μας "κουνάνε το δάχτυλο" αυστηρά και προκλητικά υπενθυμίζοντας, σωστά μεν, τις δικές μας ευθύνες αλλά κρύβοντας παντελώς τα δικά τους "εγκλήματα".

Περιμένω να δω λοιπόν, περιμένουν να δουν οι πολίτες των "μεγάλων" και "δυνατών" χωρών τα αντανακλαστικά της πολιτείας τους. Χρήματα υπάρχουν! Να χτιστούν νοσοκομεία. Να στηριχθεί η δημόσια υγεία όχι μόνο για το τώρα αλλά και για το αύριο. Έτσι θα μπορέσει ο κάθε πολίτης να νιώσει την οργανωμένη πολιτεία δίπλα του αρωγό, σύμμαχο για να μπορέσει να του δώσει ένα επί πλέον κίνητρο να συμμετάσχει και αυτός περισσότερο συνειδητά στην προσπάθεια αυτή.

Ας πάψουμε λοιπόν να "κυνηγάμε" μονόπλευρα την ατομική συμπεριφορά του κάθε πολίτη και ας αναλογιστούμε τις ευθύνες των ταγών της εξουσίας.




Σχόλια

  1. Γιάννη μου με κάλυψες απόλυτα με τα γραφόμενά σου. Είμαι στενοχωρημένη και αγανακτισμένη. Μας κουνούν το δάκτυλο και μας ρίχνουν ευθύνες όλοι αυτοί που τόσα χρόνια δεν φρόντισαν να θωρακίσουν το σύστημα υγείας της χώρας.
    Τώρα το μόνο που μας μένει είναι να προστατέψουμε μόνοι μας όπως μπορούμε τους εαυτούς μας.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό θα κάνουμε Ελένη ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών που δίνουν μάχη. Αλλά να κρατήσουμε τις ευθύνες εκείνων που τις έχουν για να τις καταλογίσουμε τη σωστή ώρα.

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ με όσα λες. Είναι εγκληματικό το ότι το σύστημα υγείας μας είναι τόσο ευάλωτο. Αλλά αν δεν έχεις καλή οικονομία Γιάννη στερείς από εκεί που δεν πρέπει. Υγεία και παιδεία. Εδώ δεν έχει προσωπικό για να καλύψει τις λίγες κλίνες εντατικής που έχουμε. Δες Γερμανία, δες Σουηδία τι συστήματα υγείας έχουν. Η Γερμανία λέει, θα φτάσει το Μάιο τις 50.000 εντατικές κλίνες. Φοβερό νούμερο! Πώς να μην αντεπεξέλθει;
    Ελπίζω και εύχομαι αυτή η περιπέτεια να μας βάλει μυαλό σαν ψηφοφόρους αλλά και σαν κυβερνώντες.
    Καλή δύναμη Γιάννη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όλα θέμα επιλογών Άννα μου. Για παράδειγμα λίγους μήνες πριν έγιναν προσλήψεις 1500 ανδρών στα ...σώματα ασφαλείας. Εκεί που "πονάει" η πολιτική προστασία όλα επαφίονται στο χέρι του ...Θεού. Πυροσβέστες, γιατροί, διασώστες και νοσηλευτές αποτελούν φύρα. Λύσεις υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει πολιτική επιλογή.
      Καλή δύναμη να έχουμε ως λαός Άννα μου.

      Διαγραφή
  3. εχεις απολυτο δικιο Γιαννη μου, πραγματικα με εξεφρασες απολυτα σε οσα εγραψες επανω
    να περασει ολο αυτο και να γινει μαθημα σε ολους για ενα καλυτερο αυριο και ατομικο και συλλογικο. Και φυσικα να βρεθουν τροποι να ειναι δυνατο το συστημα υγειας για ολες τις χωρες.

    να προσεχεις
    καλη δυναμη
    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εσύ κορίτσι μου να προσέχεις. Και σε βλέπω δημιουργείς. Και καλά κάνεις. Είναι η καλύτερη απάντηση σε όλο αυτό. Σε ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη να έχεις.

      Διαγραφή
  4. Είναι εγκληματική η στάση όσων έχουν υπεύθυνες θέσεις, Γιάννη μου.
    Αλληλεγγύη και επαγρύπνιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό Αλεξάνδρα. Επαγρυπνούμε και δεν απεμπολούμε τίποτα. Καλησπέρα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποτέλεια ως "εθνικό συμφέρον", συνώνυμο εθνικής τραγωδίας

Γαλλική Αριστερά: Από μαζική ανατρεπτική δύναμη σε "τσόντα" του πολιτικού συστήματος. Μια θλιβερή παρακμή

Η ΑΠΟΧΗ στις ΕΚΛΟΓΕΣ κάνει τα χέρια των ΔΥΝΑΣΤΩΝ να τρίβονται από ΧΑΡΑ...