Σκέψεις και παρατηρήσεις απ τη φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου


Πορεία για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 

Προχωράω σε κάποιες σκέψεις και παρατηρήσεις για την φετινή μεγάλη πορεία. Σκέψεις που οφείλουν να μας απασχολήσουν σοβαρά και να αποτελέσουν βάση για κουβέντα:




  1. Η Φετινή πορεία έγινε για πρώτη φορά, μετά το 2015, με μια σκληρή δεξιά κυβέρνηση ΝΔ. Έχοντας ως πολιτικό και επικοινωνιακό background το υστερικό κλίμα αστυνομοκρατίας και επίδειξης δύναμης σε μια σειρά κοινωνικούς χώρους.
  2. Η Προηγούμενη επίδειξη βίας και καταστολής είχε ως αποτέλεσμα να βγάλει χιλιάδες κόσμου στο δρόμο! Είδαμε φέτος μια πολύ μαζική πορεία, με χιλιάδες διαδηλωτές όλων των χώρων. Με λίγα λόγια είδαμε κόσμο να "ξυπνά" και να διψάει να συμμετάσχει.
  3. Η Κρατική καταστολή αυτή τη φορά ήταν άκρως "προσεκτική" σε ότι αφορούσε την πορεία. Ήξεραν καλά ότι μια αναμέτρηση με τον κόσμο εκεί, ακόμα και με τα μπλοκ που θεωρούν ότι είναι "ευάλωτα", πιθανά να άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου και να έβαζε την κυβέρνηση σε κίνδυνο.
  4. Έτσι η επίδειξη δύναμης στους "νοικοκυραίους" ψηφοφόρους της ΝΔ έγινε και πάλι στα Εξάρχεια, πάλι με βαρβαρότητα και "πυγμή" για να καλύψει η κυβέρνηση επικοινωνιακά το δόγμα της.
  5. Τι είδαμε από αυτήν την πολύ μεγάλη και μαζική πορεία στα ΜΜΕ; Καλύτερα τι "ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ". Δεν είδαμε σχεδόν τίποτα! Το πλήθος, ο παλμός, η συμμετοχή, απουσίαζαν παντελώς. Οι καναλάρχες ήταν "στημένοι" να δείξουν πάλι "μάχες", "καταστροφές", "κυνηγητά" και τέτοιες αηδίες στις οποίες αρέσκονται να χειραγωγούν το όποιο ακροατήριο έχουν.
  6. Ακούσαμε για τους αριθμούς που έδωσε η ....Αστυνομία για την πορεία. Μίλαγαν για ...10.000 διαδηλωτές και 8.000 διαδηλωτές του ΠΑΜΕ (!) ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ! Γελάμε γιατί το ΠΑΜΕ ....είχε συμβολικό μπλοκ στην πορεία σε αντίθεση με το μπλοκ του ΚΚΕ, το οποίο παρακολουθούσαν ΕΚΘΑΜΒΟΙ οι δημοσιογράφοι των καναλιών να περνάει από μπροστά τους ατελείωτο και μαζικό. Τώρα αν το μπλοκ του ΚΚΕ-και όχι ΠΑΜΕ αμόρφωτοι-ήταν 8000 άτομα μάλλον θα πρέπει να μάθετε ...γεωμετρία εκεί στην Αστυνομία. Να μετρήσετε το μήκος των δρόμων. Να βγάλετε το εμβαδόν σε τ.μ., να υπολογίσετε στοιχειωδώς την πυκνότητα πλήθους και να βγάλετε το νούμερο. Αν δεν το μπορείτε ευχαρίστως ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ εμείς για μια καταμέτρηση! 
  7. Το ΚΚΕ στην πορεία: Νομίζω και ο πλέον "αντιδραστικός" δεν μπορεί να κρύψει ότι η συμμετοχή, ο παλμός, η οργάνωση, η μαζικότητα είναι έξω από κάθε προσδοκία. Και, παρά τις "φιλότιμες" και καλά "οργανωμένες" προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια, με την άμεση ή έμμεση συνδρομή κάποιων "μπάχαλων" για να πάψει η πορεία να φτάνει στην πρεσβεία, αυτό δεν κατέστη δυνατόν χάρη σε ΑΥΤΗΝ ακριβώς την παρουσία του ΚΚΕ!
  8. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία:    Μετά από χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ξανά στο ...πεζοδρόμιο! Καλώς έκανε! Προσωπικά το ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ! Ένα μεγάλο μπλοκ συμμετοχής με περιφρούρηση εκ των έσω αλλά, συντρόφια-να τα λέμε αυτά- και με κορδόνια από τα ...ΜΑΤ, που πήγαιναν το μπλοκ συνοδεία! Για ΠΡΩΤΗ φορά, τέως πρωθυπουργός, κατεβαίνει σε πορεία. Το σημειώνουμε! Θετικό! ΑΛΛΑ: 
    1. Τα συνθήματα:  "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι",  "Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλιστικός" δεν ξέρω.... Τι λέτε εσείς οι φίλοι ΣΥΡΙΖΑίοι; Θεωρείτε ότι, παρουσία πρώην υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, τέτοια συνθήματα δεν ήταν προκλητικά; Μια ερώτηση κάνω και γυρεύω απάντηση.
  9. Παρόντες και άλλοι χώροι, φορείς, κόμματα, οργανώσεις στην πορεία. Με τη δική τους ξεχωριστή συμμετοχή. Στέκομαι σε:
    1. Το μπλοκ του ΜΕΡΑ με τον Βαρουφάκη επικεφαλής
    2. Την εξαφάνιση του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ απ την πορεία.
    3. Το πολύ μεγάλο μπλοκ των Αναρχικών της Α/Κ και της ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ, χωρίς καμία διάθεση για πρόκληση.
    4. Την οργανωμένη παρουσία Αντιφασιστικών οργανώσεων.
Η Επόμενη ημέρα βρίσκει το κίνημα αντιμέτωπο με τις νέες προκλήσεις που έχει μπροστά του. Η Κυβέρνηση θα παίξει τα ρέστα της στο θέμα της καταστολής. Και υπάρχουν σοβαρά μέτωπα ανοιχτά όπου πρέπει να απαντηθούν.

Συνεχίζουμε


Σχόλια

  1. θα συμφωνησω μαζι σου Γιαννη μου
    προσωπικα την μεγαλη προσελευση στην πορεια την ειδα απο το ιντερνετ και οχι απο τα καναλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ καλά έκανες Κική μου! Από τα κανάλια έβλεπες τις ...ταράτσες στα Εξάρχεια και τα ΜΑΤ να παρελαύνουν. Αηδία κάκιστη.
      Καλησπέρα κορίτσι μου και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. "Δεν είναι τυχαίο που, ενώ πολλοί προσπάθησαν να το θάψουν, αναμετρώντας από τα τηλεοπτικά παράθυρα τα σπασμένα και τις εκφυλισμένες συγκεντρώσεις, το Πολυτεχνείο ζει και αντιστέκεται από μόνο του, και από γενιά σε γενιά γίνεται λαμπρότερο και φωτεινότερο και έχει συνδεθεί με τους αγώνες ενάντια στον πόλεμο και στην παγκοσμιοκρατία, όσο κι αν προσπάθησαν οι Αμερικανοί πρέσβεις, χρόνια τώρα, πιέζοντας τις εκάστοτε κυβερνήσεις, να καταργηθεί η διαδήλωση που αρχίζει από το Πολυτεχνείο και καταλήγει στην πρεσβεία τους, μοναδικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσο θα υπάρχει αδικία, ανελευθερία και ιμπεριαλιστική πολιτική, ο αγώνας θα συνεχίζεται και το Πολυτεχνείο θα δείχνει το δρόμο"

    ========

    Δημήτρης Παπαχρήστος
    Από το βιβλίο του “Το Πολυτεχνείο ζει; 30+1, Όνειρα-Μύθοι-Αλήθειες”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να λοιπόν και η επιβεβαίωση από τον απόλυτο πρωταγωνιστή εκείνων των ημερών Ευρυτάνα!
      Έναν απλό άνθρωπο που δεν εξαργύρωση τη συμμετοχή του σε πολιτικά αξιώματα ή άλλες κρατικές θέσεις. Που έμεινε αγνός και αληθινός.
      Και ακριβώς αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια των διαδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
      Καλησπέρα φίλε και δύναμη για τη συνέχεια.

      Διαγραφή
  3. Μιας και είμαστε στην επέτειο του κυρίαρχου μύθου της μεταπολιτευτικής σαπίλας, ευκαιρία είναι να δούμε τι έχει γράψει ένας βέρος αριστερός για το «ηρωικό» Πολυτεχνείο.
    Πρόκειται για τον πολυγραφότατο συγγραφέα και δημοσιογράφο Βασίλη Ραφαηλίδη, ο οποίος έγραψε στις σελίδες 436-7 του βιβλίου του «Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους 1830-1974», εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου:
    «Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ονομάστηκε έπος. Η σημαντικότερη συνέπεια του «έπους» του Πολυτεχνείου, είναι το γεγονός πως η ημέρα της πτώσης του, η 17η του Νοέμβρη, χάρισε το όνομά της στην οργάνωση «17 Νοέμβρη».
    Επίσης, το «έπος» δημιούργησε εντελώς κατά λάθος μια «ηρωίδα», την Μαρία Δαμανάκη, της οποίας ο «ηρωισμός» συνίσταται στην εκφώνηση απ’ το ραδιόφωνο των φοιτητών των συνθημάτων και των ανακοινώσεων της συντονιστικής επιτροπής. Πάντως, πολλοί είχαν την ευκαιρία να βάλουν υποψηφιότητα για πολιτικοί εκεί μέσα στο Πολυτεχνείο.
    Για τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Στέφανο Τζουμάκα, ηγετικά στελέχη της εξέγερσης, ο δρόμος προς τη βουλή, το πολιτικό παρασκήνιο και την εν γένει πολιτική αθλιότητα, ξεκινάει από κει. Όπως και να’ ναι, το «έπος» του Πολυτεχνείου έγινε ένα ισχυρό αντιστασιακό άλλοθι για κείνους που για εφτά χρόνια λούφαζαν, και ξαφνικά έγιναν αντιστασιακοί εν μία νυκτί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η «Ηλένια Ασημακοπούλου», «το κορίτσι που χάθηκε το βράδυ της σφαγής και την ψάχνει ακόμα το αγόρι της» (όπως χαρακτηριστικά έλεγε η εφημερίδα «Αυγή»), ήταν στην πραγματικότητα μοντέλο σε διαφήμιση σαμπουάν της εταιρίας «Breck».Χαρακτηριστικότατο περιστατικό για το γελοίο της υποθέσεως «νεκροί του Πολυτεχνείου» αποτελεί η υπόθεση της «Ηλένιας». Απεκαλύφθη, όμως, νωρίς το ψεύδος, δείχνοντας έτσι την βιασύνη του πολιτικού κόσμου της Μεταπολίτευσης, να εφεύρει τους ήρωες του. Η Νεοζηλανδή Νάνσι Κρίντλαντ, το γνωστό τότε φωτομοντέλο της φωτογραφίας, παρουσιάστηκε ως νεκρή φοιτήτρια του Πολυτεχνείου από τον Γιάννη Ηλιόπουλο, μαθητή της Ηλεκτρονικής σχολής ισχυριζόμενος ότι ήταν το κορίτσι του και λεγόταν «Ηλένια».
    Η απάτη αποκαλύφθηκε σύντομα και ο νεαρός τιμωρήθηκε με 8μηνη φυλάκιση. Βέβαια το πολιτικό κατεστημένο είχε προλάβει να τιμήσει την «νεκρή φοιτήτρια» μιας και το όνομά της εκφωνήθηκε πρώτο στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου και είχε ακόμα την τύχη να της κατατεθεί στεφάνι από την δακρύζουσα και γονυκλινή σύζυγο του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, Ιωάννα Τσάτσου. Έτσι «στο πόδι» έστηναν το Μύθο του Πολυτεχνείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απορώ γιατί ήρθες ως εδω να αναπαράξεις τέτοιες απόψεις. Μπορείς να το κάνεις αλλού σε χώρους που πλασάρουν τις "θεωρίες" αυτές. Συνήθως το κάνουν οι μελλοντικοί κρατούμενοι της Χ.Α. Κάντο μου λοιπόν ως χάρη. Εδώ η παρουσία σου δεν είναι δεκτή.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλλική Αριστερά: Από μαζική ανατρεπτική δύναμη σε "τσόντα" του πολιτικού συστήματος. Μια θλιβερή παρακμή

Η υποτέλεια ως "εθνικό συμφέρον", συνώνυμο εθνικής τραγωδίας

Η ΑΠΟΧΗ στις ΕΚΛΟΓΕΣ κάνει τα χέρια των ΔΥΝΑΣΤΩΝ να τρίβονται από ΧΑΡΑ...