Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ (LIBERATION THEOLOGY)


Μπαίνουμε στην Μεγάλη Βδομάδα. Εβδομάδα των Παθών σε μια Ελληνική Κοινωνία που ο Λαός μας ζει και μαρτυρά τα δικά του Πάθη από το 2010 χωρίς σταματημό.
Αυτές τις μέρες πάντα φουντώνει στους ανθρώπους το Θρησκευτικό Συναίσθημα καθώς τα η Θυσία του Ιησού έρχεται να βάλει στο επίκεντρο της σκέψης μας προβληματισμούς, ατμόσφαιρα κατάνυξης, σκεπτικισμού με επίκεντρο τον Χριστιανισμό και τη Συμβολή του στον άνθρωπο.

Είναι μια σειρά σκέψεις που αυτές τις μέρες θα επανέλθουν στο νου μας όσοι κινούμαστε στη σφαίρα της αναλυτικής αναζήτησης του Χριστιανικού Ανθρωπιστικού πνεύματος και δεν παραμένουμε κήρυκες του ιερατικού δόγματος που στέκει εκεί αφυδατωμένο πολλάκις από κάθε ανθρωπισμό και κριτικό πνεύμα.

Είναι αυτές οι μέρες που η περιβόητη επίθεση του Ιησού στο Εκκλησιαστικό Ιερατείο στον μεγάλο Ναό, το "Ουαί Υμίν" ξανάρχεται στη μνήμη μας, ανατρεπτικό και καταγγελτικό όσο και αν η επίσημη Εκκλησία ανά τον κόσμο θέλει να το ευνουχίσει και να το μουμιοποιήσει.

Είναι ένα μεγάλο ΚΙΝΗΜΑ της ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ και του Χριστιανισμού, που ειδικά εδώ στην πατρίδα μας, μήτε καν συζητείται ακόμα και στους Φοιτητές της ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. Γιατί άραγε ;
Είναι το ΜΕΓΑΛΟ εκείνο ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ της περιβόητης "ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ" που σάρωσε ολάκερη τη Λατινική Αμερική αλλάζοντας συθέμελα την προσέγγιση του Χριστιανισμού πάνω στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.


Γιατί άραγε στον επίσημο Χριστιανισμό κάθε δόγματος, φυσικά και στην Ορθοδοξία, κυριαρχεί το μήνυμα για την πλήρη εγκατάλειψη κάθε σκέψης για τη σωτηρία των ανθρώπων στην ΖΩΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ και τα πάντα παραπέμπονται στην επερχόμενη "Βασιλεία των Ουρανών" ;
Γιατί η σύγχρονη Εκκλησία κηρύσσει σε κάθε φωνή τον ΑΣΚΗΤΙΣΜΟ και την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ από τα εγκόσμια ; Γιατί η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ, παραπέμπονται άπαντα στην "μέλλουσα ζωή" ;
Γιατί το μάγουλο του σκάβου που μελανιάζει από το ξύλο του αφέντη ΟΦΕΙΛΕΙ να γυρίζει από την άλλη του πλευρά για να αποδεχτεί την υποταγή του ;
Ερωτήματα που η ΘΕΟΛΟΓΙΑ της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ήρθε να απαντήσει με τρόπο ΣΑΦΗ, ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ.


GUSTAVO GUTIERREZ

Ο Περουβιανός αυτός λοιπόν Ιερέας, γεννημένος στις 8/6/1928 θεωρείται ο μεγάλος Ανατροπέας της σύγχρονης Χριστιανικής Θεολογίας όσο και αν τα μεγάλα Ιερατεία αγωνίστηκαν να χτυπήσουν, να διαβάλουν, να απομονώσουν, να σιγήσουν το κήρυγμά του.

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ή αλλιώς "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ", έρχεται να γεννηθεί στα 1960 στην ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ της φτώχειας, της εξαθλίωσης, του φασισμού, των δολοφονικών συμμοριών των καθεστώτων των γαιοκτημόνων και της ολιγαρχίας για να απλωθεί σε τεράστιες διαστάσεις σε ολάκερη την Κοινωνία.
Τέτοια ώστε να αναγκάσει το ΒΑΤΙΚΑΝΟ να την αντιμετωπίσει εξαιρετικά σοβαρά και με υπόληψη.

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ήταν θρησκευτικο-Κοινωνικό Κίνημα της Λαϊκής βάσης, αγροτών, ιθαγενώ, εργατών, κινημάτων γειτονιάς απέναντι στην ταξική τυραννία και την τρομοκρατία.



Είναι το ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ εκείνο ΚΙΝΗΜΑ που θεώρησε ΝΤΡΟΠΗ και ΣΤΙΓΜΑ για την Εκκλησία να κλείνει τα μάτια απέναντι στην κτηνωδία των ολιγαρχών, των αρχόντων την απανθρωπιά, το φασισμό, την πείνα, τη δυστυχία και έκανε κτήμα της τις θέσεις του Λαού για ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε ΑΥΤΗΝ τη ΖΩΗ και όχι στην ...Δευτέρα Παρουσία.

Δεκάδες απλοί Ιερείς λοιπόν βρέθηκαν, μέσα στο λαό, ακόμα και με τα όπλα στα βουνά και στα χωράφια για να στρατευτούν στον αγώνα των Κινημάτων για δικαιοσύνη και ελευθερία.

Ο Μεγάλος αντίχτυπος που είχε το 1960 η ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και τα αντάρτικα Κινήματα (FARC, SANTINISTAS, FARABUNDO MARTI) οδήγησαν μαζικά στην ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων και στην ίδρυση ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΒΑΣΗΣ. Στην ΒΡΑΖΙΛΙΑ, η λεγόμενη "ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ" έγινε για τη Χούντα ο μεγαλύτερος αντίπαλος, γεγονός που οδήγησε σε διωγμούς και τρομοκρατία Ιερέων και επισκόπων.


O Θρυλικός Επίσκοπος των Φτωχών, ο Άγιος OSCAR ROMERO, Αρχιεπίσκοπος παρακαλώ της Εκκλησίας του Σαλβαντόρ (βλέπετε τότε ο ίδιος δεν ....διάβαζε όπως ο δικός μας μη γνωρίζοντας για τα εγκλήματα της Χούντας), μπαίνει μπροστά σε έναν Τιτάνιο αγώνα για να σώσει την Τιμή και την δικαιοσύνη του δοκιμαζόμενου Λαού του.



Προέξτε το Θεολογικό του Κήρυγμα: "...Κανείς στρατιώτης δεν έχει δικαίωμα να υπακούσει σε μια διαταγή δολοφονίας γιατί προέχει ο Νόμος του Θεού"....

Ο OSCAR ROMERO μαρτύρησε το Λόγο της ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ του, στις 24 ΜΑΡΤΗ 1980, όταν ασφαλίτες φασίστες του καθεστώτος της χώρας τον ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ μέσα στο ΙΕΡΟ της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ που λειτουργούσε. Την προηγούμενη ημέρα είχε εξαπολύσει καταγγελία στην Αμερικάνικη πολιτική που έδινε προστασία στα φασιστικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής. Ο ΛΑΟΣ του ΣΑΛΒΑΝΤΟΡ τον ανεκήρυξε ΑΓΙΟ των ΦΤΩΧΩΝ δίνοντας στην ΘΕΟΛΟΓΙΑ της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ νέα ώθηση ηθική, θρησκευτική, πολιτική και κοινωνική αναγκάζοντας το ΒΑΤΙΚΑΝΟ να αναθεωρήσει τακτικές και στάσεις.



Το 1968, πραγματοποιείται τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ, η μεγάλη ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ και εκεί θεσμοποιούνται τα επίσημα ΚΕΙΜΕΝΑ της ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ.
Για πρώτη φορά θρησκευτικά, δεν καταγγέλλονται απλά οι δομικές αιτίες της αδικίας και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και η "θεσμοποιημένη κρατική βία" αλλά πλέον η ΘΕΟΛΟΓΙΑ κάνει ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ:

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ηθικά, πνευματικά, θεολογικά την ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ της ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ με κάθε μέσο ακόμα και ΕΝΟΠΛΟ καθώς αυτός είναι ο ΡΟΛΟΣ των ΛΑΪΚΩΝ στην ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Απόψεις πραγματικά στις οποίες μένει κανείς έκθαμβος για το λόγο που θάβονται στα Ελληνικά ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ιστορικά δρώμενα.
Αλήθεια που ήταν η Ελληνική ΙΕΡΑΡΧΙΑ στην κατοχή ; τι ρόλο έπαιξε η ΙΕΡΑΡΧΙΑ στο διάστημα 1941-1944 ; Τι ρόλο έπαιξε η Ελληνική ΙΕΡΑΡΧΙΑ στη Χούντα ; στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ; στην εξαθλίωση του Λαού μας ;



Αυτή λοιπόν, είναι η ΘΕΟΛΟΓΙΑ που με καλύπτει απόλυτα σαν άνθρωπο....! σαν άνθρωπο που προσεγγίζει τον ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ. Αυτή είναι μια ΘΕΟΛΟΓΙΑ της ζωντανής Εκκλησίας των ανθρώπων, που δεν παραπέμπει τη λύτρωση, τη Σωτηρία, σε ένα μεταφυσικό ασκητικό μέλλον, αλλά αγωνίζεται για αυτήν στο παρών, στο τώρα, στο σήμερα. Και δεν κλείνει, ως άλλος Πιλάτος, τα μάτια απέναντι στην δρώσα απανθρωπιά των εκμεταλλευτών και των αρχόντων του πλούτου.
Αυτή, αν θέλετε, είναι μια ΘΕΟΛΟΓΙΑ που σέβεται και τιμά το "Ουαί Υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι Υποκριταί" του Ιησού.

Σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλλική Αριστερά: Από μαζική ανατρεπτική δύναμη σε "τσόντα" του πολιτικού συστήματος. Μια θλιβερή παρακμή

Η υποτέλεια ως "εθνικό συμφέρον", συνώνυμο εθνικής τραγωδίας

Η ΑΠΟΧΗ στις ΕΚΛΟΓΕΣ κάνει τα χέρια των ΔΥΝΑΣΤΩΝ να τρίβονται από ΧΑΡΑ...