"Ανάπτυξη " και αργός Θάνατος

Παραλία Αγίου Κοσμά Αθήνα πριν μια βδομάδα


Η Ίδια παραλία σήμερα





Ξεκίνησα το σημερινό μου θέμα με κάποιες χαρακτηριστικές εικόνες που σοκάρουν πραγματικά. Ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά γύρω μας:


  • ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ: Τα πετρελαιοειδή και οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, η άναρχη βιομηχανική συγκρότηση έχουν δηλητηριάσει τα πάντα στο πάλαι ποτέ ένδοξο πεδίο της Αττικής. Ο Καρκίνος και οι τερατογεννέσεις σαρώνουν τον πληθυσμό.
  • ΣΚΟΥΡΙΕΣ: Η Πολυσυζητημένη "επένδυση" της EL DORADO GOLD για εξόρυξη χρυσού οδηγεί στην ριζική καταστροφή της χλωρίδας της περιοχής.
  • ΒΟΙΩΤΙΑ-ΟΙΝΟΦΥΤΑ:  Η Ανεξέλεγκτη βιομηχανική συγκρότηση έχει οδηγήσει στον δηλητηριασμό όλων των υδάτινων πόρων της περιοχής και το καρκινογόνο ΚΑΔΜΙΟ έχει δηλητηριάσει τα πάντα.
  • ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ:  Η Άναρχη υπεραλίευση στην περιοχή σε συνδυασμό με μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών οδήγησε φέτος το καλοκαίρι σε επιδρομή ΜΕΔΟΥΣΩΝ σε όλον τον κόλπο με τις γνωστές συνέπειες.
  • ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ:  Η Περιοχή πνίγεται στον Καρκίνο από τα Λιγνιτορυχεία της ΔΕΗ έχοντας έναν από τους πλέον νοσηρούς δείκτες στον κόσμο.
  • ΑΜΥΝΤΑΙΟ:  Μια τεράστια κατολίσθηση στα Λιγνιτορυχεία της ΔΕΗ οδηγεί σε εξαφάνιση ένα ολάκερο χωριό με τεράστιες συνέπειες στην γεωγραφία της περιοχής.
  • Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ θερίζει τις αγροτικές περιοχές της ΕΔΕΣΣΑΣ-ΝΑΟΥΣΑΣ όπου η χρήση ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ στην αγροτική παραγωγή έχει ξεπεράσει κάθε λογικό όριο.
  • ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ:  Η Ανεξήγητη βύθιση ενός σαπιοκάραβου σε θάλασσα "λάδι" στην Σαλαμίνα οδηγεί σε μια καταστροφική πετρελαιοκηλίδα που καταστρέφει ολάκερο τον κόλπο.
Που να αποδώσεις τώρα όλα αυτά τα "ατυχήματα" ; στην "κακιά ώρα ;" στην τύχη και στην κακή συγκυρία ;
Θα ήταν πολύ βολικό και καθαρτήριο για ένα ολάκερο κοινωνικό σύστημα αυτή η επιφανειακή και λαθεμένη εξήγηση.

Όταν οικοδομείς μια ολάκερη "ανάπτυξη" και "επενδυτικό περιβάλλον" πάνω στη λογική του ΒΙΑΣΜΟΥ κάθε ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ. Οταν αδιαφορείς για τον φυσικό ορίζοντα αλλά και τον παράγοντα άνθρωπο, τότε αυτό θα το βρεις μπροστά σου με τη μορφή, άμεσα, της φυσικής καταστροφής και, έμμεσα, με την εξάπλωση μιας θανατηφόρου νοσηρότητας.

Αλλά βλέπετε πολλοί από εμάς προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο της εξάπλωσης του ΚΑΡΚΙΝΟΥ στους .....Ψεκασμούς που μας κάνουν κάποιοι άγνωστοι δαίμονες και "κακοί".
Την ίδια ώρα στο σκεπτικό μας και στο κάδρο της κριτικής μας είτε αδυνατούμε είτε δεν θέλουμε πεισματικά να βάλουμε τον Καπιταλισμό στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Εκεί δηλαδή που είναι η φυσική του θέση για τον τρόπο "ανάπτυξης" που επιβάλλει.

Αν αυτό δεν αλλάξει ουσιαστικά στην κριτική μας, στα επόμενα χρόνια θα εξακολουθούμε να μετράμε νοσηρές πληγές και να αναζητούμε στον ....ουρανό τις γραμμές των ....αερίων που μας "ψεκάζουν".


Σχόλια

  1. Δεν είναι φυσικά φαινόμενα, δεν είναι θεόσταλτες τιμωρίες. Είναι οι συνέπειες της ανάπτυξης στον καπιταλισμό. Μεστή η αναφορά σου, Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω ότι συμφωνούμε Αλεξάνδρα μου. Ξέρω την οπτική σου και πορεύομαι μαζί της. Πολύ στενάχωρη κατάσταση ειλικρινά. Καλή συνέχεια να έχεις και ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. Γιάννη μου, οι φωτογραφίες σου πραγματικά σοκάρουν. Είναι γροθιά στο στομάχι. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρέπει να μπουν οι μικροπολιτικές μας σκοπιμότητες και η νοοτροπία μας. Καλή εβδομάδα, φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου βδομάδα Μία μου και δημιουργική. Πολλά πρέπει να μπουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αλλά στο τέλος, ως συνήθως, θα μπει η ...κακιά ώρα.
      Ευχαριστώ κορίτσι μου, όμορφο απόγευμα.

      Διαγραφή
  3. Η ακόρεστη δίψα για κέρδη, του συστήματος της εκμετάλλευσης, καταστρέφει/σκοτώνει ανθρώπους και περιβάλλον.
    Δεν υπάρχει "εξορθολογισμός" ή "έλεγχος" σε αυτό το ελεεινό μοντέλο, παρά μονάχα ανατροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σοφά και σωστά λόγια Ευρυτάνα. Αρκεί να καταλάβουμε όλοι τη σημασία τους τόσο σε παρόντα όσο και σε μέλλοντα χρόνο.
    Ευχαριστώ πολύ και καλή σου συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η υποτέλεια ως "εθνικό συμφέρον", συνώνυμο εθνικής τραγωδίας

Γαλλική Αριστερά: Από μαζική ανατρεπτική δύναμη σε "τσόντα" του πολιτικού συστήματος. Μια θλιβερή παρακμή

Η ΑΠΟΧΗ στις ΕΚΛΟΓΕΣ κάνει τα χέρια των ΔΥΝΑΣΤΩΝ να τρίβονται από ΧΑΡΑ...