Γιώργου Καπράνου: "ΕΛΛΑΔΑ-ΣΜΥΡΝΗ...Το Χαμένο Όνειρο"


Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις "ΙΩΛΚΟΣ" το τελευταίο Ιστορικό Μυθιστόρημα του εξαίρετου Φίλου και Συγγραφέα:  ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΡΑΝΟΥ.


"ΕΛΛΑΔΑ-ΣΜΥΡΝΗ Το χαμένο όνειρο"

Ο Γιώργος Καπράνος είναι ίσως ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα στην πατρίδα μας στο χώρο του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ. Η Προηγούμενη μεγάλη του Ιστορική Μυθιστορηματική ΤΡΙΛΟΓΙΑ: "Φλογισμένοι Δρόμοι: 1897-1922", "Η Δοκιμασία 1922-1945", "Τα χρόνια της απόγνωσης 1945-1974", διαγράφουν με μοναδικό τρόπο ολάκερη την Νεώτερη Ιστορία της πατρίδας μας δοσμένη μέσα από ένα εξαίρετο λυρικό ρομαντικό μυθιστόρημα.

Το τελευταίο του έργο, "Ελλάδα-Σμύρνη: Το χαμένο όνειρο", καταπιάνεται με το καυτό θέμα της Μικρασιατικής καταστροφής, θέμα αγαπημένο και προσωπικά δουλεμένο από τον Συγγραφέα με μεγάλο μεράκι, ιστορική έρευνα, ταξίδια, αναζήτηση αρχειακού υλικού, μέσα από μια ακόμα λυρική και ρομαντική μυθοπλασία.

Το Βιβλίο θεωρώ ότι το "ρούφηξα" χωρίς σταματημό. Ήταν στιγμές που έπρεπε να σταματήσω λόγω χρόνου και δεν το ήθελα καθώς στα μάτια σου ξεδιπλώνεται το τεράστιο αρχειακό παρασκήνιο των εξελίξεων μετά το 1897 και τον Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο της καταστροφής για το λαό μας μέχρι την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Το βιβλίο είναι, δικαιωματικά, αφιερωμένο, κατά δήλωση του συγγραφέα, σε μια μεγάλη Ιστορική μορφή, που για περιέργους και άγνωστους λόγους δεν είναι γνωστή στο Λαό μας. 
Στην εμβληματική μορφή του Μεθοδιστή Αμερικάνου Πάστορα ASA JENNINGS, ο οποίος, με προσωπική του παρέμβαση, πίεση, αγώνα, έξω από κάθε κόστος, ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει την μαζική εκκένωση της παραλίας της φλεγόμενης Σμύρνης των προδομένων προσφύγων και τη μεταφορά τους στη Μυτιλήνη. 


Η Παρουσίαση του Βιβλίου πρέπει να σταθεί σε δύο ξεχωριστά μέρη:

  • Στην Μυθιστορηματική του πλευρά
  • Στην Ιστορική του Ανάλυση
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ:

Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο δικηγόρος Θάνος Αναστασίου, γόνος επώνυμης Βενιζελικής οικογένειας των Αθηνών, όπου εθελοντικά βρίσκεται στη Σμύρνη το 1919, ως Ανθυπολοχαγός του στρατού στο Γραφείο Πληροφοριών. Η θέση του, τον έκανε να γνωρίσει τα πάντα, φανερά και καλά κρυμμένα μυστικά του παρασκηνίου των πολιτικών διεργασιών στα δραματικά εκείνα γεγονότα που κορυφώθηκαν με την καταστροφή της Σμύρνης αλλά και ολάκερης της Ιωνίας.
Εξαίρετη γραφή, έντονα ρομαντική η γλώσσα του Γιώργου Καπράνου. Όμορφες και ολοζώντανες οι περιγραφές της μυθοπλασίας άριστα δεμένες με τα αυθεντικά ιστορικά γεγονότα για να νιώθεις ότι ζεις το ιστορικό γίγνεσθαι ως πρωταγωνιστής.
Τα πάθη, οι πολιτικές ίντριγκες, ο Έρωτας με το δικό του όμορφο παρών ντύνει την όλη ιστορία.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ:

Ο Αναγνώστης παρακολουθεί τα δρώμενα της Ελληνικής Ιστορίας από το 1897 και εντεύθεν από τη θέση του αστικού περιβάλλοντος της επιφανούς οικογένειας του ήρωα του μυθιστορήματος.
Μπροστά μας, με τη μορφή ημερολογίου που διατηρεί ο ήρωας του μυθιστορήματος, ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο, πλούσιο, αποκαλυπτικό, φλέγον αρχειακό υλικό που κορυφώνεται στα τρία δραματικά χρόνια των γεγονότων στη Σμύρνη με την τραγική κατάληξη.
Τα αρχεία που ανοίγονται είναι αυθεντικά, πραγματικά ντοκουμέντα, επιστολές, ανακοινώσεις, δημοσιεύματα του τύπου, απόρρητα τηλεγραφήματα, γεγονός που δίνει στο Βιβλίο αξία ντοκουμέντου.

Με λίγα λόγια ένα Ιστορικό Μυθιστόρημα, που θα πλουτίσει τις γνώσεις σας σε Ιστορία αυθεντική, που θα σας συγκινήσει έντονα με την αγωνία και την ανθρωπιά του.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Προσωπικά πάνω στην Ιστορική πλευρά του Βιβλίου έχω, ταπεινά, να παρατηρήσω-προσθέσω τα εξής:
Ο Ελληνικός Λαός, πλήρωσε με βαρύτατο φόρο αίματος, εξανδραποδισμού, καταστροφής, τους ακραίους τυχοδιωκτισμούς και τα ιμπεριαλιστικά όνειρα της Ελληνικής Αστικής Τάξης εκείνης της εποχής.
Το όνειρο της Ελλάδας των "Δύο Ηπείρων και πέντε θαλασσών", σχέδιο που γράφτηκε και εκπορεύτηκε από τον μεγάλο εκφραστή των συμφερόντων της Αστικής Τάξης στην πατρίδα μας, Ελευθέριου Βενιζέλου, πολιτικού υστερικά δεμένου με τα συμφέροντα των Άγγλών και της τότε Δύσης στην Ευρώπη, και ανελήφθη να το μετατρέψει και να το επεκτείνει στο υστερικό κυνήγι της "Κόκκινης Μηλιάς" και της ανασύστασης της ...Βυζαντινής αυτοκρατορίας το Βασιλικό θρησκόληπτο και πιο οπισθοδρομικό κομμάτι της Ελληνικής πολιτικής, οδήγησε σε ποταμό αίματος, καταστροφής και πισωγυρίσματος.
Ο Μεγαλοιδεατισμός, η πατριδοκαπηλεία οδήγησαν το Λαό μας όχι στη λύτρωση, στην ειρήνη και στην ανάπτυξη αλλά πίσω στην οικονομική καταστροφή, στον κοινωνικό όλεθρο, στην εξαθλίωση.

Και πριν την πρόσφατη κρίση η Ελληνική Αστική τάξη, έκανε ξανά όνειρα να ηγεμονεύσει οικονομικά στα Βαλκάνια με τη μαζική έξοδο επιχειρήσεων που προσέδωσαν ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά στην Ελληνική πλουτοκρατία.
Σήμερα, ξανά, η ίδια τάξη, δεμένη σφιχτά στο άρμα των εντολών των Αμερικάνων, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, σπρώχνει το λαό μας σε νέα πορεία ολέθρου, προς το παρόν όχι με το τουφέκι αλλά με την οικονομία.

Να γιατί εκείνη ο ΛΑΟΣ μας δεν πρέπει ποτέ να πέφτει θύμα αυταπάτης στις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις των Αστών που κρύβουν τις σκοτεινές τους επιδιώξεις σε δήθεν "Εθνικά συμφέροντα", που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ωμά ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Ο Βενιζελισμός έχει το ίδιο κομμάτι ευθύνης με την Βασιλική μοναρχία στην εξαπάτηση και εκμετάλλευση του λαού μας. Οι μέθοδοι διέφεραν, οι εξωτερικοί αφέντες, οι διακηρύξεις.

Από το τέλος του Α' Παγκοσμίου πολέμου, τότε το Ελληνικό Εργατικό Κινήμα, με επικεφαλής το Σ.Ε.Κ.Ε. (μετέπειτα ΚΚΕ), έκανε τεράστιο αγώνα ενάντια στα δύο αυτά καθεστώτα προσπαθώντας να αποκαλύψει στο λαό τις προθέσεις του.

Στα Επίσημα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ του ΚΚΕ (Τόμος 1ος, σελ. 104-110), γίνεται πλήρης αρχειακή αναφορά στη θέση του Κόμματος εκείνη την περίοδο, ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, που πολέμησε με τεράστιο κόστος, τους τυχοδιωκτισμούς της Μεγάλης ιδέας και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης πέραν της Σμύρνης.
Μάλιστα στις εκλογές του 1920, όπου ηττήθηκε ο Βενιζέλος, το ΣΕΚΕ κατέβηκε στις εκλογές, με το λαό να το αναδεικνύει σε ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ με 13% (!!!). 
Ίσως μέσα από το Βιβλίο θα μπορούσαν να δοθούν, αρχειακά, και οι θέσεις της εργατικής τάξης τότε. Οι ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ του ΣΕΚΕ στον Ελληνικό Λαό, οι ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ και οι προκηρύξεις του ΚΚΕ στους Έλληνες στρατιώτες είναι τα ντοκουμέντα εκείνης της εποχής.

Εδώ:  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η Μικρασιατική καταστροφή μπορείτε να δείτε όλες τις βασικές ανακοινώσεις διακηρύξεις του ΣΕΚΕ εκείνη την εποχή.

Τα παραπάνω, τα αναφέρω ως ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΑΚΟ και ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ στο Βιβλίο του αγαπητού Γιώργου Καπράνου χωρίς αυτό να σημαίνει ίχνος αμφισβήτησης του υπάρχοντος υλικού.

Προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη το Βιβλίο για κάθε αναγνώστη που μέσα από ένα τρυφερό, ανθρώπινο, συγκινητικό μυθιστόρημα θα παρακολουθήσει με έκδηλη αγωνία τα βήματα της ιστορίας εκείνης της εποχής.


Σχόλια

  1. Αγαπητέ φίλε Γιάννη. Σε ευχαριστώ για τον σχολιασμό του βιβλίου μου, που όπως πάντα και σε κάθε περίπτωση, πραγματοποίησες με γνώση, ευαισθησία και διεισδυτική ματιά. Θα σταθώ για λίγο στην κρίση σου για τον Βενιζέλο. Ο μεγάλος αυτός πολιτικός, ήταν αστός και μέσα σ' αυτό το κοινωνικό και ιδεολογικό περιβάλλον λειτούργησε. Με το σοβιετικό καθεστώς, η μοίρα το έφερε να τον χωρίσουν πολλά. Αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε εκτενώς άλλη φορά. Το μόνο που σημειώνω τώρα είναι παραπλάνηση των σοβιετικών από τον Κεμάλ. Αυτός ο παμπόνηρος, τους είχε πείσει πως είναι λαϊκός αγωνιστής. Υπήρχε και η άστοχη εκστρατεία των Ελλήνων στην Ουκρανία, γεγονός που έγινε μετά από τους εκβιασμούς των Κλεμανσώ και έτσι σοβιετική πολιτική, στην πιο κρίσιμη φάση της εκστρατείας, στράφηκε εναντίον των Ελλήνων. Τροφοδοτούσαν με τρόπο πρωτοφανή για την εποχή, τους τούρκους με στρατιωτικό υλικό και οπλισμό. Έτσι λοιπόν φίλε μου μπορούμε να εξηγήσουμε τη στάση του Βενιζέλου αργότερα. Εξ' άλλου ας μην ξεχνάμε πως και οι πολιτικές ικανότητες έχουν κι' αυτές την ημερομηνία λήξεως τους. Ο μεγάλος πολιτικός του 1910, έπαψε φυσιολογικά να είναι μεγάλος το 1928. Τον είχαν ξεπεράσει τα γεγονότα και η ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου Γιώργο μου. Ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σου και την απάντησή σου.
      Δεν θα διαφωνήσω καθόλου με την παρατήρησή σου εδώ, θαρρώ έτσι είναι. Πραγματικά.
      Μακάρι ο λαός μας σε μια περίοδο της ιστορίας που αρχίζει και μοιάζει πολύ με αυτή του 1914 να μην εμπλακεί πάλι σε ανάλογες περιπέτειες που θα τον οδηγήσουν στην καταστροφή και να έχει το κριτήριο να αντιληφθεί τις τυχόν τέτοιες παρεκτροπές.
      Εκτιμώ βαθύτατα το έργο σου και τώρα μου ήρθε η διάθεση να διαβάσω ξανά από την εξαίρετη τριλογία σου το αντίστοιχο κομμάτι της περιόδου αυτής.
      Πάντα με την αύρα της δημιουργίας.

      Διαγραφή
    2. O Kemal εκπροσωπουσε ενα εθνικο-απελευθερωτικο κινημα. Επομενο ηταν να εχει την υποστηριξη της ΕΣΣΔ.

      Διαγραφή
    3. Εντάξει, μην τρελαθούμε τώρα, τι χαρακτηριστικά είχε το κίνημα του Κεμάλ. Πέραν από την αντικατάσταση της Τουρκικής φεουδαρχίας, ένα καθαρά αστικό κίνημα ήταν με σαφέστατα αντιδραστικά χαρακτηριστικά. Άλλωστε έτυχε άμεσα και της υποστήριξης των Δυτικών συμμάχων του. Το ότι στηρίχτηκε από την ΕΣΣΔ ναι, για λόγους εξωτερικής πολιτικής και αυτό εξηγείται εύκολα. Αλλά μην δώσουμε στον Κεμάλ ρόλους που ουδέποτε είχε μήτε κατά φαντασία.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα αγαπητέ μου Γιάννη.
    Διάβασα με πολλή προσοχή την παρουσίαση - ανάλυση του βιβλίου και ομολογώ πως μου άρεσε πάρα πολύ. Μου άρεσε μάλιστα τόσο πολύ που σκέφτηκα πως θα μου άρεσε να έβλεπα στον κινηματογράφο μία ταινία βασισμένη σε αυτό το βιβλίο. Θεωρώ πως θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά και να παράλληλα να διδάξει εκτός απο ιστορία και πολλά ακόμη πράγματα που δε γνωρίζουμε και θα έπρεπε, για διάφορους λόγους να μάθουμε.
    Να ευχηθώ καλή επιτυχία στον κ. Καπράνο, καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο του στον κόσμο μας και πολλές ακόμη δημιουργίες στο μέλλον.
    Ηθελα να προσθέσω ακόμη πως το να γράφει κάποιος ένα ιστορικό βιβλίο ανέκαθεν πίστευα πως είναι πάρα πολύ δύσκολο, χρονοβόρο και χρειάζεται αρκετός χρόνος στο να ενημερωθείς πλήρως για τα γεγονότα εκείνα που πρέπει να γνωρίζεις και να αναλύσεις, με την παρουσίαση όμως αυτή κατάλαβα πως απο τη μία πλευρά είναι αρκετά πιο δύσκολο απο όσο είχα τολμήσει να φανταστώ αλλά απο την άλλη σκέφτηκα επίσης τον εσωτερικό πλούτο που μπορεί να αποκομίσει ο ίδιος ο συγγραφέας απο όλη αυτή την χρονοβόρα σίγουρα διαδικασία. Φαντάζει τόσο πολύτιμο όλο αυτό στα μάτια μου πλέον!

    Εύχομαι μία όμορφη μέρα και στους δύο σας. Να είστε πάντα καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου Κική μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια ως προς την παρουσίαση. Ως προς αυτό καθ' εαυτό να ευχαριστήσουμε τον συγγραφέα μας, τον Γιώργο Καπράνο για τη δουλειά του.
      Η Ελληνική τηλεόραση σήμερα Κική μου δυστυχώς τελεί σε πλήρη παρακμή. Για να γυρίσεις ένα τέτοιο έργο, το κόστος είναι πολύ μεγάλο καθώς απαιτείται σεβασμός στο δημιουργό όσο και δυσκολία στο εγχείρημα. Κάποτε η Τηλεόραση και ο Κινηματογράφος μπορούσε να μεταφέρει τέτοιες παραγωγές στα παλιά χρόνια.
      Θα κλείσω με την προτροπή του αγαπητού Γιώργου για να μελετούμε την ιστορία. Με οδηγό αυτήν θα καταλάβουμε πολλά...!
      Σε ευχαριστώ μια ακόμα φορά καλή μου.

      Διαγραφή
  3. Αγαπητή Κική. Το σχόλιο σας με ευχαρίστησε ιδιαίτερα, όπως και η ευαισθησία σας απέναντι στην "γηραιά" κυρία, την Ιστορία, η οποία μας καλεί να την μελετήσουμε για να μας βοηθήσει στην πορεία μας στη ζωή. Στον τόπο μας αγαπητή φίλη, έχουμε μια παγκόσμια μοναδικότητα. Αγνοούμε την Ιστορία και τα λάθη μας. Λέμε συνήθως πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Στην Ελληνική πραγματικότητα, η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία. Αιτία της τραγωδίας είναι η παντελής έλλειψη πραγματικής και ουσιαστικής Παιδείας. Αν φίλη μου, κατορθώσουμε να αποκτήσουμε το αγαθό της Παιδείας τότε θα κατακτήσουμε την αυτογνωσία, που δυστυχώς, μα λείπει.
    Σας στέλνω την εκτίμηση μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ορθώς λέτε για την στάση του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο. Μήπως να μας απαντήσετε και στο εξής; Ποιος ήταν ΓΓ εκείνη την περίοδο; Ποια ήταν η εξέλιξή του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλλική Αριστερά: Από μαζική ανατρεπτική δύναμη σε "τσόντα" του πολιτικού συστήματος. Μια θλιβερή παρακμή

Η υποτέλεια ως "εθνικό συμφέρον", συνώνυμο εθνικής τραγωδίας

Η ΑΠΟΧΗ στις ΕΚΛΟΓΕΣ κάνει τα χέρια των ΔΥΝΑΣΤΩΝ να τρίβονται από ΧΑΡΑ...