Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ στη ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ των ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ

Η Τουρκική ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ απαντά με τον τρόπο που ξέρει και παλεύει τόσα χρόνια στη ΜΑΖΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ των ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ της ΣΟΜΑ, που ήδη έφτασαν τους 282.

Ανεβάζουμε φωτογραφίες από το www.left.gr
και ειδησεογραφία από το www.902.gr










Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στην Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο ανθρακωρυχείο της δυτικής πόλης Σόμα, που ως σήμερα τα ξημερώματα είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 279 εργατών, ενώ δεκάδες άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται στις υπόγειες στοές σε βάθος δύο χιλιομέτρων.

Η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Εργαζομένων του Δημοσίου (KESK) αποφάσισε τη σημερινή απεργία αργά το βράδυ της Τετάρτης σημειώνοντας ότι γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση όσων «στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και της μείωσης του κόστους θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων». Στην ίδια ανακοίνωση ζητείται να λογοδοτήσουν άμεσα οι ένοχοι για τη σφαγή στη Σόμα. Παράλληλα, σε δηλώσεις που έκανε στο BBC ο επικεφαλής τηςΣυνομοσπονδίας Επαναστατικών Συνδικάτων Τουρκίας Aρζού Τσερκέζογλου κάλεσε τους εργαζόμενους να φορέσουν μαύρα (σε ένδειξη πένθους για τους εκατοντάδες ανθρακωρύχους του Σόμα) και να κάνουν μαζικά πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας στην Άγκυρα.
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και το απόγευμα της Τετάρτης σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Κοτσαέλι, Μερσίνα και Σμύρνη, ενώ εκατοντάδες ανθρακωρύχοι και συγγενείς των νεκρών αποδοκίμασαν τον Ερντογάν και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του που έφτασαν στη Σόμα, αποκαλώντας τους «δολοφόνους».
Σε κάθε περίπτωση, το νέο εργοδοτικό έγκλημα στην πόλη Σόμα επαναφέρει στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Τούρκοι εργάτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ορυχείων, καθώς από το 2000 ως σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 1.300 σοβαρά εργατικά δυστυχήματα. Όπως υπολογίζει το BBC, το 2013 περίπου 13.000 ανθρακωρύχοι έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλειά τους από τραυματισμούς που ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών γαλέρας που επικρατούν σε πολλά ορυχεία, ιδιαίτερα μετά την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους τα τελευταία χρόνια.

H Κυβέρνηση Ερντογκάν, δείχνει με έκδηλο τρόπο την ΚΤΗΝΩΔΙΑ της και την ΕΞΑΡΤΗΣΗ της από τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ των ΟΡΥΧΕΙΩΝ στους οποίους και παρέδωσε την ιδιοκτησία, σε πλήρη ΑΣΥΔΟΣΙΑ και χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στη ζωή και στην ασφάλεια των εργατών.
Αυτό είναι το ΔΕΙΓΜΑ του ΠΩΣ το ΚΕΦΑΛΑΙΟ αντιλαμβάνεται την ΕΡΓΑΣΙΑ και το ότι θεωρεί τον ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΦΤΗΝΟ ΥΛΙΚΟ σαν απλό εργαλείο στην αναπαραγωγή κέρδους.
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ και τα ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ τους έδειξαν ΜΑΧΗΤΙΚΑ, ΤΑΞΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ, για μια ακόμα φορά αναδεικνύοντας το βαθμό συγκρότησης και δράσης του Κινήματος στην ΤΟΥΡΚΙΑ, παράδειγμα και για τους Έλληνες εργαζόμενους.








Σχόλια

  1. και πότε η καπιταλιστική εξουσία έδειξε τον παραμικρό σεβασμό στη ζωή και στην ασφάλεια των εργατών, Γιάννη μου; το αληθινό της πρόσωπο ξεγυμνωμένο είναι φριχτό πάντα και παντού.
    η μαχητικότητα των Τούρκων εργατών, των ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης παράδειγμα για όλους μας!
    καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνυπογράφω τα λόγια σου Βίκυ μου.....! για εκείνους που επικαλούνται ως ...παράδειγμα το ...Τουρκικό μοντέλο ανάπτυξης οφείλουν να προσέχουν που ακριβώς αναφέρονται. Τελικά πόση τραγικότητα κρύβεται πίσω από μια βιτρίνα ; Το ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι υπόδειγμα για τον Ελληνικό λαό και οφείλουμε να το έχουμε υπόψη αυτό.
      Καλό βράδυ κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  2. Οι ανθρακωρύχοι πληρώνουν καθημερινά και χρόνια τώρα με το αίμα τους τις παγκόσμιες εξουσίες...
    Το εργατικό κίνημα της Τουρκίας και το αριστερό γενικότερα έχουν μια παράδοση ιδιαίτερη, που σχετίζεται και με τους αγώνες των Κούρδων.
    Η γειτονική χώρα προσπαθεί να αντισταθεί, να διαμαρτυρηθεί αποτελεσματικά, ας την ακολουθήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαρύς φόρος αίματος Αλεξάνδρα.....! και με τι Κυνισμό απροκάλυπτο και χυδαίο ο Ερντογκάν εξέφρασε την άποψή του......! μήτε τα κλασικά προσχήματα δηλαδή μιας "ανθρώπινης" μάσκας ρε παιδί μου.....! Βαρύς ο φόρος του αίματος για τους εργάτες όταν καλούνται στις χώρες του ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ να "αποδείξουν" τα καπιταλιστικά "αγαθά" του φτηνού κόστους παραγωγής με πρώτη και καλύτερη τη ΦΤΗΝΙΑ της δικής τους ΖΩΗΣ και την ανυπαρξία των δικών τους ονείρων.
      Καλό βράδυ και ευχαριστώ κοπέλα μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γαλλική Αριστερά: Από μαζική ανατρεπτική δύναμη σε "τσόντα" του πολιτικού συστήματος. Μια θλιβερή παρακμή

Η υποτέλεια ως "εθνικό συμφέρον", συνώνυμο εθνικής τραγωδίας

Η ΑΠΟΧΗ στις ΕΚΛΟΓΕΣ κάνει τα χέρια των ΔΥΝΑΣΤΩΝ να τρίβονται από ΧΑΡΑ...